5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Kurtuluş anısına Rus askeri vuruldu

Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü kutlama etkinliklerinde, kurtuluşun canlandırılması sırasında Kore Gazisi Remzi Kocal, silahını ateşleyerek temsili Rus askeri Mustafa Acaloğlu’nu ayağından vurdu. Yaralanan Acaloğlu hastaneye kaldırıldı.

2 Mart Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlama törenlerine, temsili kurtuluşun canlandırılması sırasında Kore Gazisi Remzi Kocal’ın silahını ateşleyerek temsili Rus askeri Mustafa Acaloğlu’nu ayağından vurması dalgasını vurdu. Rize Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kutlama etkinlikleri sırasında ilk olarak ilin Rus işgalinden kurtarılması temsili olarak canlandırıldı.

Canlandırma sırasında Rus askerleri, üzerinde kara örtü bulunan bir Türk kızını esir aldı. Bu sırada Türk askerleri gelerek tüfekleriyle havaya ateş açtılar ve Rus askerlerini kaçırdılar. Esir Türk kızını kurtaran Türk askerleri, kızın kara örtüsünü çıkarttılar.

Canlandırma esnasında Türk askerleri arasında yer alan Kore Gazisi Remzi Koçal ise tüfeğini havaya ateşlemesi gerekirken yere doğru tutarak ateşleyince temsili Rus askeri Mustafa Acaloğlu’nu ayağından yaraladı. Tüfekten çıkan plastik mermi ile ayağından yaralanan Acaloğlu hastaneye kaldırıldı.

Olayla ilgili açıklama yapan Gazi Koçal, "Ruslar Rize’yi işgal etmişti. Ben de başkanlarını vurdum. Öyle bir kaçtı ki nereye gitti belli değil. Rize’yi de kurtardık" şeklinde konuştu. Canlandırmanın ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı. Öğrenciler tarafından şiir ve kompozisyonlar okundu. Kutlama etkinlikleri halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreni ile son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 13:30:07
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 17:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?