3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Liderlerin şehri Rize’de çevreci aday

Başbakan Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın memleketleri Rize’de, yerel seçim yarışına CHP, avukat, çevreci ve yönetmen Remzi Kazmaz’la dahil oldu.

Erdoğan’ın yeniden aday gösterdiği AKP’li Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Yılmaz’ın desteklediği ANAP’lı Kenan Bıyık’ın karşısına CHP adayı olarak çıkan Kazmaz, avukatlık yaptığı yıllarda Gazi Mahallesi, Fırtına Deresi ve depremzedelerin davalarıyla adını duyurmuştu. Kazmaz’ın öncülük ettiği ‘Derelerin Kardeşliği Platformu’ Karadeniz’de hidroelektrik santralleri (HES) kurulmasına karşı mücadele veriyor.

AKP, 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Rize’de mevcut başkan Bakırcı ile ‘yola devam ederken’ ANAP ise Yılmaz’ın da destek verdiği eğitimci Kenan Bıyık’ı aday gösterdi. Halef selef başbakanlar arasında kıyasıya geçmesi beklenen mücadele 1980’den beri Rize’de belediye başkanlığı kazanamayan ve milletvekili çıkaramayan CHP’yi hayli umutlandırdı.

Kazmaz’a da iddialı konuşuyor. “Rize, ‘Bizim uşak deyip oy verdiği Yılmaz’ın ANAP’ı ve Erdoğan’ın AKP’si nedeniyle kasaba görüntüsünden kurtulamadı. Artvin, Trabzon ve Ordu ile Rize’deki kimi ilçeler de sosyal demokrat başkanlar tarafından yönetiliyor. Sosyal demokratların kalesi olan Rize şimdi tarikatların kalesi... 20 bin kişi oy kullanmadı, önceki yıl.

Küskünler ve kırgınları barışık hale getireceğiz. Bir horon kurmaya geldim. Ne sağcıya ne solcuya ne başörtülüye bakacağım. Rize’yi kucaklayan, demokratik, katılımcı, şeffaf bir belediyeyi hayata geçireceğim.”

Kazmaz, kazanırsa, Rize’yi Karadeniz’de uluslararası turizm merkezlerinden birisi yapmayı; kayağı, raftingi, trekingi ve dağ pansiyonculuğunu teşvik etmeyi planlıyor. Bir diğer hedefi, hamsiyi dünyaya tanıtmak. Ekolojik çay üreten bir fabrika da, planları arasında.

Batum ile Rize arasında haftada iki sefer yapacak bir gemi hattı sözünü verirken, Rize’ye has karaüzüm ve karayemişi tarımını geliştirerek, şarap endüstrisi kurmak istiyor. Kazmaz, HES’lere karşı verdikleri mücadelenin süreceğini, çayın özelleştirilmesine karşı da çay üreticilerinin avukatı olacağını söylüyor.

1954 yılında Rize’de doğan avukat Remzi Kazmaz, bir süre önce yerleştiği Muğla’nın Bodrum ilçesinde Bodrum Film Festivali’ni başlattı. En son Rize ve yöredeki HES’lere karşı Derelerin Kardeşliği Platformu’nu kurarak sözcüsü oldu. Bu Platform, İkizdere, Çayeli ve Fındıklı’daki HES’lere karşı etkili mücadele veriyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 09:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?