3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Mesut Yılmaz çay üreticilerini dinledi

Eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, IMF'nin en çok bastırdığı konulardan birinin de Çaykur'un özelleştirilmesi olduğunu belirterek "Biz, hükümetten ayrılana kadar bu konuda direndik.

Çünkü çayın Türkiye'de çok özel bir konumu var" dedi.
Rizeli vatandaşların çayla ilgili sıkıntılarını dinleyen Mesut Yılmaz, Çaykur'un IMF ile pazarlık konusu edildiğini öne sürerek şöyle konuştu: "Şu an ekonomik kriz sebebiyle yeni bir anlaşma gündemde. Bu IMF ile yürütülen pazarlıkların en çetinlerinden birisi de Çaykur'la ilgili.

Çünkü şu an Türkiye'de aşağı yukarı devlete ait bütün sanayi tesisleri özelleştirildi, tek özelleştirilmeyen Çaykur'un çay fabrikaları. Yani Tekel'in tamamı özelleştirildi, çimento fabrikaları özelleştirildi. Sümerbank'ın dokuma
fabrikaları özelleştirildi. Devletin elinde aşağı yukarı Çaykur'dan başka sanayi kuruluşu kalmadı. Birkaç tane şeker fabrikası kaldı, onlar da şimdi özelleşiyor."
IMF'nin en çok bastırdığı konulardan birisinin de Çaykur'un özelleştirilmesi olduğunu öne süren Yılmaz, şunları söyledi: "Biz hükümetten ayrılana kadar bu konuda direndik. Çünkü çayın Türkiye'de çok özel bir konumu var. Bizim dünyada çayla eşit şartlar altında serbest ticaret kurallarına göre rekabet edebilmemiz mümkün değil. Bir kere iklim şartlarından mümkün değil. Biz de dört kere tarım yapılıyor bizim rekabet edeceğimiz diğer çay yetiştiren ülkelerde 12 ay çay tarımı yapılıyor."


Mesut Yılmaz, bizim dışımızda çay üreten ülkelerin çoğunun dünyanın en fakir ülkeleri olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "En düşük işçilikle bu işi yapıyorlar. Dolayısıyla onların üretim maliyetiyle bizim üretim maliyetimiz arasında birkaç misline varan bir farklılık var bizim aleyhimize. Çay alışkanlıkları açısından bizim yetiştirdiğimiz çay dünya pazarında çok az ülkede içilen çay. Büyük çoğunluğu işte Seylan çayı, Hind çayı, Çin çayı gibi bizim çaydan farklı çaylara alışmış durumdalar. Buşartlar altında Çaykur'un özelleştirilmesi Türkiye'deki çaydaki özel fabrikaların da maceraları belli olduğuna göre hiç şüphesiz ki çay üreticisini mağdur edecektir. Bu yöreyi fevkalade büyük sıkıntıya sokacaktır."


HÜKÜMET TAVİZ VERİRSE KARŞI ÇIKARIZ
Onun için hükümetin bu konuya bir normal ekonomik politika olarak değil sosyal politika olarak bakması gerektiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yöreyi ve üreticileri düşünmesi lazım. O nedenledir ki bugüne kadar bu iş zaten gerçekleşmedi. Ama şimdi yeni bir anlaşma yapılırken IMF bunu şart koşacak. Bu hükümetten bu konuda tabiiki sağlam durmasını isteyeceğiz. Bu konuda eğer bir taviz verirlerse ona da karşı çıkacağız. Ama sadece bizim karşı çıkmamız yetmez, bu yörenin de bu bilinçteolması, kendi hakkına sahip çıkması lazım."


CHP'Lİ BAŞKANA DESTEK
Mesut Yılmaz, Rize gezisinde Pazar İlçe Belediyesi'ne uğrayarak Başkan Hikmet Hatırnaz'ı makamında ziyaret etti.
Makam odasında toplanan vatandaşlardan CHP'li Belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz'a destek isteyen Yılmaz, "Hikmet bey bu dönemde Pazar için çok iyi çalıştı. Ben de şahidim. İki seneden beri beraber çalışıyoruz. Devamlı milletvekili olarak beni ziyaret eder. Ben de elimden geldiğince ona yardımcı oluyorum" dedi. Konuşmasını gülerek sürdüren Yılmaz, eski başbakan olduğu için hala sözünün geçtiğini belirterek "Tanıdıklarımız var kurumlarda filan. Onlar torpil yapıyorlar. Elimizden geldiği kadar yardımyapıyoruz. Ben kendisinin çalışmasından memnunum. Siz de memnunsanız destek verin" ifadelerini kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 18:38:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?