5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Nafakayı ödeyemedi, hapis cezası yedi

AYRILDIĞI eşinin açtığı dava nedeniyle yaklaşık 5 bin YTL nafaka borcu çıkartılan Kazım Özyanık’ı kronik şizofren raporu bile kurtaramadı. Borcu ödeyemeyen Özyanık hakkında 3 ay hapis cezası verildi. 

Rize’nin Ardeşen İlçesi'nde yaşayan 57 yaşındaki Kazım Özyanık 10 yıl birlikte imam nikahıyla yaşadığı Karanfil Gürel’den 5 yıl önce ayrıldı. İmam nikahlı eş dünyaya getirdiği Hasan ve Rabia adlı iki çocuğuna bakamadığı gerekçesiyle 2004 yılında Ankara 1'inci Aile Mahkemesi nde nafaka davası açtı. Bir yıl süren dava soncunda mahkeme heyeti, 520 YTL malulen emekli maaşı alan Kazım Özyanık’ın iki çocuğuna ayda toplam 200 YTL nafaka ve dava sonuçlanıncaya kadar geçen sürede biriken aylık nafaka bedeli ile mahkeme masraflarını ödemesini kararlaştırdı. Aylık 200 YTL nafakayı ödemeye başlayan Özyanık, biriken nafaka borcu ve yasal faizleriyle birlikte 5 bin YTL’ye ulaşan parayı ise ödeyemedi. 

Bunun üzerine Özyanık hakkında Ankara 9'uncu İcra Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava sonunda Özyanık’a, 3 ay tazyik hapsi cezası verildi. Özyanık’ın bir üst mahkemeye itirazı da olumlu sonuç vermedi. Ceza tebliğinin Ardeşen Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşması halinde 57 yaşındaki Kazım Özyanık ceza evine girecek. Tazyik hapsi gereği Özyanık, parayı ödemesi halinde cezaevine girmekten kurtulacak.

HEM PARAM YOK, HEM HASTAYIM’
Hukukçular, şizofreni rahatsızlığı olan kişinin ceza-i ehliyeti olmadığını ancak bunun alınan cezaların durumuna göre değişiklik gösterebileceği görüşünde birleşirken, karara tepki gösteren Kazım Özyanık ise, İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden, ‘Kronik Şizofren’ raporu bulunduğunu ve bu raporun mahkeme heyetine sunulduğunu söyledi. Cezaevine girecek durumu olmadığını anlatan Özyanık, “Ben 37 yıldır bu hastalıktan dolayı tedavi görüyorum. Sürekli ilaç kullanıyorum. Cezaevi’nde yatacak halim de yok, parayı ödeyecek gücüm de'' dedi. 

Kazım Özyanık’ın ilk eşinden olan oğlu Mehmet Özyanık da, “Babamın bu hali ile cezaevine girmesi de doğru değil. Cezaevinde yatamaz. Sürekli ilaç kullanıyor. Zaten nafakayı ödüyor. Ama diğer paranın toplu ödenmesi isteniyor. Parayı ödeyecek maddi gücümüz yok. O nedenle bu durumun düzeltilmesini, ya da babanın raporu dikkate alınarak cezaevine girmemesini istiyoruz'' diye konuştu.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 15:24:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?