5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Olay filme Vali'den de tepki geldi

Rize Valisi Enver Salihoğlu, bir bölümü Rize’nin Çamlıhemşin İlçesinde çekilen "Bulutları Beklerken" isimli filmde rol alan köylülerin kandırılarak Rum propagandası yapılmasına tepki gösterdi.

Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı, Dimitris Kamberidis gibi yabancı oyuncuların yanında Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Topluça Köyü sakinlerinin de rol aldığı filmde Osmanlı İmparatorluğu tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan Rumlar’ın bölgeden sürülmesini konu edilen filmle ilgili olarak konuşan Vali Enver Salihoğlu, yanlış işler yapılarak sansasyonel, reyting sağlamaya yönelik bir sanat eseri yapılmasını ahlaki bulmadığını söyledi.

Salihoğlu, filmi izlemediğini belirterek "Geçen yıl burda bir film çekimi yaptılar. Filmi izlemediğim için filmin içeriği hakkında bir bilgim yok. Doğru şeyleri yazmak sanatçılarında sorumluluğudur. Eğer doğru olmayan şeyler yapılmışsa bu da onların mesleki ahlakıyla ilgili bir konudur. Yanlış şeyler yapıp sansasyonel, reyting sağlamaya yönelik bir sanat eseri yapılmışsa ben bunu ahlaki bulmuyorum. Ama kendi anlayışlarına göre bunu yapmışlarsa sinema eleştirmenleri vardır, bunu eleştirebilirler. Tarihi ne kadar değiştirmeye çalışırlarsa çalışsınlar bu başarılamaz. Tarih yaşanmış ve bitmiştir. Atatürk bir sözümde ’Tarih yazmak yapmaktan daha zordur ’ demiştir. Onun için tarihi yazan yapana ihanet etmemelidir. Ama malesef bazı grup ve kişiler tarihi yeniden yazabileceklerini sanıyorlar. Ama isterse sanatın doruğunda olsunlar yine tarihi değiştiremezler" dedi.

Yayla göçünün canlandırılacağı söylenerek filmde oynatılan köylülerin tepkisinin de haklı olduğunu kaydeden Vali Salihoğlu "Yurttaşlarımız filmde değişik rollerde oynatılmıştır. Kendileri doğru bilgilendirilmemiş olabilir. Tepki koymakta haklılar, tepkilerini koysunlar. Türkiye hukuk devletidir. Hukuk devletinde bu tür olaylara karşı gösterilecek tepki bellidir" diye konuştu.
Bilindiği gibi ’Bulutları Beklerken’ isimli filmin bazı sahneleri Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü’nde çekilmiş, köy sakinleri filmde oynatılmıştı. Köy sakinleri kendilerinin yayla göçünü canlandırdiklarını ancak filmde bölgeden sürgün edilen Rumlar olarak gösterildikleri için filmin yapımcılarından davacı olacaklarını açıklamışlardı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2005 Pazartesi 15:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?