30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Organik alabalık üretimine sertifika

RİZE’DE ORGANİK ALABALIK ÜRETİMİ

Rize Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Organik Balık Üretimi” projesi kapsamında Rize’de ilk kez organik alabalık üretimi yapan 7 firma temsilcisine Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu tarafından sertifikaları verildi.

Rize Valiliği Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Hacımüftüoğlu, Rize’nin Organik Balık Üretimi konusunda Türkiye’deki en elverişli bölgelerden bir tanesi olduğunu belirterek, “Bunu bütün dünyaya duyurmak lazım. Ama önce buna inanan insanlar gerekli. Artık çok fazla insan üretmiyor. Daha çok hazır kaynaklar tüketiliyor. Bu nedenle bu zihniyeti yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilirsek bölgemizin sadece ülkemizde değil, dünyaya söyleyecek çok şeyi olur. Organik üretimimizin ülkemizde tek olduğunu iyi. Bu tür projeleri sürdürmeliyiz. Dünya organik tarımın farkında. İnsanlar, artık sağlıkları ile ilgili daha dikkatli davranıyor. Dolayısıyla üretim kalitesine ve güvendiği ürünlere yöneliyor. Bunu iyi değerlendirmeliyiz'' diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Adem Çekiç ise yaptığı açıklama da projenin İl Özel İdaresi’nin katkısıyla 12 Kasım 2006 yılında başladığını ifade ederek ''Proje kapsamında İtalya'dan bir sertifikasyon firması ile çalışıyoruz. Ülkemizde üretimi olmayan organik balık yemi üretiminin de yapılmasına başlandı. Proje kapsamında organik su ürünleri üretimine uygun işletmelerin yaygınlaştırılmasına çalışacağız. Yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da talep var. Yurt içinden ülke genelinde şubeleri olan bazı marketler, ayrıca İtalya ve Almanya'dan bazı firmalar organik alabalığa talip oldu. Bu konuda soğuk muhafazayı sağlayabilirsek önemli bir ihracat potansiyeli de doğacak. Pazarlama konusunda sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz'' dedi.

Çekiç, Rize'de 44 firma tarafından yılda ortalama 2 bin 500 ton civarında alabalık üretiminin gerçekleştirildiğini, proje kapsamında ise yılda ortalama 500 bin ton civarında üretim yapılmasının planlandığını ifade etti. Türkiye’de ilk organik alabalık üretimini gerçekleştiren firma sahipleri sertifikalarını Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun elinden aldılar.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2010 Salı 15:26:03
Güncelleme :9 Şubat 2010 Salı 19:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?