30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Orman yangınları arttı

RİZE’DE ORMAN YANGINLARI ARTTI

Rize Belediyesi İtfaiyesi son bir hafta içerisinde 14 orman yangınına müdahale etti.

Rize’de alışılmışın dışında 35 gün aralıksız yağmur yağması beraberinde orman yangınlarını getirdi. Rize’de son bir ay içerisinde onlarca örtü ve orman yangını meydana geldi. Yangınların yüzde 90’lık kısmını örtü yangınları oluşturdu. Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün verilerine göre sadece son bir hafta içerisinde 14 orman yangınına müdahale edildi. Yapılan incelemelerde ise yangınların neredeyse tümünün anız ateşinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İtfaiye Müdürü Uğur Minder, vatandaş eli ile çıkan orman yangınlarına müdahale etmekte güçlük yaşadıklarını belirterek, “Aynı gün içerisinde 10 farklı noktadan ihbar aldığımız oluyor. İmkanlarımız ölçüsünde tüm yangınlara müdahale etmeye çalışıyoruz. Ancak arazi yapısı, araç ve personel sayısı tüm yangınlara müdahale etmemizi engelliyor. Özellikle son bir haftadır tüm personelim ile fazla mesai yaparak çalışıyoruz. Rize Belediyesi İtfaiyesi olarak son bir hafta içerisinde 14 farklı orman yangınına müdahale ettik. Bu yangınlarda kestane, kızılağaç ve gürgen ağaçlarının yanı sıra çay bahçeleri hasar gördü. Yangınların büyük bölümü ormanlarımızın nemli yapısı nedeniyle kendiliğinden söndü. Ağırlıkla orman içerisindeki çalı-çırpı yandı” dedi.

ANIZ YAKMAK SUÇ

Minder, yapılan incelemede yangınların neredeyse tümünün vatandaşlar tarafından yakılan anız ateşlerinden kaynaklandığını ifade ederek “Havaların güzel oluşunu fırsat sayan vatandaşlarımız arazilerini temizlemek için anız ateşleri yakıyor. 35 gün boyunca ilimiz yağmur almadığı için arazinin kuru oluşu yakılan bu ateşlerin yayılmasına neden oluyor. Çayeli ilçemizde bu tip yakılan bir ateş iki evin yanmasına, Güneysu ilçemizde ise bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Kanunlarımıza göre anız ateşi yakmak suçtur. Hele bu ateş bir yangına neden oluyorsa cezası çok büyük olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımızı kesin bir şekilde anız ateşi yakmamaları konusunda uyarıyoruz” diye konuştu.

VATANDAŞIN 2-B UYANIKLIĞI

Minder, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazileri kapsayan 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi’ne dayanarak vatandaşların tarım arazilerini genişletmek için bilinçli olarak ormanları yaktığı yönündeki iddialara ise “Bu maksatla orman alanlarının açılarak vatandaşlar tarafından fidanlık yapılmak istendiği yönünde ki iddialar bize de geliyor. Ancak bununla ilgili bizim bir tespitimiz yok” şeklinde konuştu.

Rize Belediye itfaiyesinin dışında orman yangınlarına müdahale edilmesi için Çevre ve Orman Müdürlüğü bünyesinde 177 telefon numaralı yangın ihbar hattı bulunan bir birim olmasına rağmen, araç gereç ve personeli bulunmadığı için hizmet veremiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2010 Pazartesi 14:27:05
Güncelleme :6 Aralık 2010 Pazartesi 14:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?