3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

OSB'den sevindirici haber!

RİZE OSB'DE SEVİNDİRİCİ HABER

Kalkandere İlçesinde, kurulması çalışmaları yarım kalan Organize Sanayi Bölgesi, kamulaştırmaya yanaşmayan arazi sahiplerinin fikirlerini değiştirmesiyle yeniden gündeme geldi.

Rize'de, 2000 yılından beri kurulması için çalışmaları sürdürülen Rize Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için Kalkandere İlçesinde bulunan 550 dönümlük arazinin yüzde 60'lık kısmı kamulaştırılırken kalan kısmı arazi sahipleri ile anlaşmaya varılamadığı için 25 Aralık 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Cebri Kamulaştırma yoluyla kamulaştırılmıştı. Cebri kamulaştırmaya karşı çıkan sekiz arazi sahibinin açtığı dava üzerine, Danıştay 6. Dairesi ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Yasası'nın 27.

maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu tarafından alınan Cebri Kamulaştırma Kararı hakkında da yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu kararla yasalar gereği, mevcut arazideki ihtilaflar çözülene kadar Rize'de başka bir arazide dahi olsa OSB kurulması kanunen mümkün olmayacaktı.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu başkanlığında, dava açan arazi sahipleri RTSO yöneticileri ile bugün bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmede, arazi sahiplerinin fikir değiştirerek talep ettikleri bazı şartların yerine getirilmesi halinde arazilerinin kamulaştırılmasına izin verecekleri öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, şu an hukuksal anlamda OSB çalışmalarının tıkandığını söyledi. Danıştay kamu yararı görmediği için Bakanlar Kurulu'nun almış olduğu cebri kamulaştırma kararını iptal ettiğini anlatan Ofluoğlu, şöyle konuştu: "Ay sonunda konuyla ilgili Rize İdare Mahkemesi'nde görülecek davanın yüzde 99 aleyhimizde sonuçlanacağını düşünüyoruz. Eğer böyle olursa kanunen çalışmalar başlanılan bu arazideki problem çözülemediği için bir daha asla Rize'de

OSB kurulamaz. Rize, Türkiye'de OSB olmayan iki ilden bir tanesi. Bunu kaybetmemiz demek dört bin gencimizin iş sahibi olmaması demektir. Bugün arazi sahipleri ile tekrar görüştük. Bu kez olaya sıcak baktılar. Kendilerinden Kamu Yararı olmadığına dair açtıkları davadan vazgeçmelerini bekliyoruz. Ancak kamulaştırma bedellerinin yeniden belirlenmesi yönündeki hukuksal mücadelelerine hak veriyoruz. Eğer davadan vazgeçerseler Rize OSB'ye kavuşur."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 15:33:01
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 22:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?