4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Ovit Tüneli kısalıyor mu?

Tamamlandığında dünyanın en uzun 5 tüneli arasında yerini alması hedeflenen Rize-Erzurum arasındaki Ovit Tüneli'nin teknik nedenlerden dolayı kısalacağı ileri sürüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile temeli atılan ve bitirildiğinde dünyanın en uzun 5 tüneli arasında yer alması hedeflenen Ovit Tüneli'nin inşaatına teknik nedenlerden dolayı gecikmeyle başlamıştı.

Şimdi de İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü'nde tünelin giriş noktası olan 1919 metre kodunda zeminde karşılaşılan bir sorundan dolayı giriş kodunun yükseltilerek 14 bin 700 metre olarak planlanan tünel uzunluğunun 2 bin metre daha kısaltıldığı ileri sürüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini attığı noktada her hangi bir çalışma yürütülmezken, çalışmaların temel atılan noktadan yaklaşık 2 kilometre içeride başladığı öğrenildi. Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü ve projenin yüklenici firması olan Makyol İnşaat yetkilileri konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyünden giriş kotu bin 919 metre olup, Erzurum tarafındaki çıkış kotu ise 2 bin 236 metre olan 14.7 kilometre uzunluğunda projelendirilen tünelin 3.5 yıl içerisinde tamamlanacağı açıklanmıştı.

DÜNYANIN EN UZUN TÜNELLERİ

Dünyanın bilinen en uzun karayolu tüneli 24.5 km uzunluğu ile Norveç'teki Leardal tüneli ilk sırayı alırken, bu tüneli 18 km uzunluğu ile Çin'deki Zhongnanshan tüneli, 16.9 kilometre uzunluğu ile İsviçre'deki San Gottardo tüneli, 13.9 kilo metre uzunluğu ile Avusturya'daki Arlberg tüneli ve 12.9 kilo metre uzunluğunda Tayvan'daki Hsuehshan tüneli izliyor.

Türkiye'nin şuandaki en uzun tüneli 3 bin 777 metre uzunluğu ile Ordu Bolaman Tüneli. Tamamlandığında ise yaklaşık 12 kilometre uzunluğu ile Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun tüneli olacak. Yapımı süren Artvin Cankurtaran tüneli ise 5 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun 2. tüneli olacak.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2012 Çarşamba 13:09:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?