5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Radyasyonlu çay tartışması alevlendi

ÇAYKUR'a olan 8 trilyonluk kira borcunu ödemek istemeyen Rize Serbest Bölgesi (RİSBAŞ) Yönetimi, kendilerine radyasyonlu çay gömülen arazinin kiralandığını ileri sürerek ÇAYKUR'a dava açtı. Açılan dava ve RİSBAŞ ile ÇAYKUR arasındaki kira tartışması kapanan radyasyonlu çay tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

ÇAYKUR, geçtiğimiz günlerde RİSBAŞ'ı 8 milyon YTL'lik kira borcunu ödemediği için mahkemeye vermişti. Mahkeme ÇAYKUR lehinde karar verince bu kez RİSBAŞ ilginç bir iddia ile ÇAYKUR'u mahkemeye verdi. RİSBAŞ yönetimi ÇAYKUR'un kendilerine, 1986 yılında Çernobil faciası nedeniyle radyasyon bulaştığı şüphesi ile gömülen kuru çayların bulunduğu arazinin kiralandığını ileri sürdü. Davanın görüldüğü Rize 2. Asliye Hukuk Mahkemesi arazi üzerinde kazı yapılması kararı aldı. Yapılan kazıda 1986 yılında gömüler çaylar bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Valisi Kasım Esen, çayların gizlice gömülmediğini belirterek, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından arazide yapılan ölçümlerde insan sağlığını tehdit edecek bulgulara rastlanılmadığını söyledi. V

ali Esen yaptığı açıklamada, "Söz konusu çayların bir bölümünün o bölgede gömüldüğü herkes tarafından biliniyor. TAEK tarafından o bölgede düzenli olarak ölçümler yaptırıyoruz. Yapılan ölçümlerde radyasyona rastlanılmamıştır. Arazide insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bulgulara rastlanılmamıştır. TAEK tarafından yapılan incelemelerde zamanında çayların usulüne uygun olarak gömüldüğü anlaşılmıştır. Bu tarz tartışmaların spekülasyona dönüştürülerek Türk çaycılığına zarar verilmesi yanlıştır. Yabancı çay firmaları bu tip spekülasyonlardan faydalanıp Türk çaycılığına karşı ekonomik savaş açmıştır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 17:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet telci IP: 88.232.133.xxx Tarih : 18.11.2007 18:13:33

istermisiniz bu vali de o bakan gibi o çaylardan içen aman ha vali bey