3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Rize Bezi'nin geleceği parlak

Rize Bezi’nin sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması için Rize Bezi’nin dünü, bugünü ve geleceği konulu bir toplantı düzenlendi. Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik ve tekstilci Özcan Sümer katıldı. Toplantıya dinleyici olarak ise Rize bezi dokumacılığı alanınla faaliyet gösteren çok sayıda kişi katıldı.

Bayramoğlu, konuşmasında Rize Bezi Dokumacılığı’nın önündeki en büyük sorunlardan bir tanesinin hammadde olduğunu hatırlatarak, “Rize Bezi dokumacılığının hammaddesi olan kendir eskiden bölgemizde iplik üretimi amacıyla yetiştirilirdi. Sonradan uyuşturucu temini amacıyla yetiştirilmeye başlanınca devlet kendir üretimini yasakladı. Bu nedenle şimdi iplik teminini çeşitli ülkelerden sağlıyoruz. Yurt dışından getirtilen ipliklerdeki farklılıklar dolayısıyla belli bir kalite standardı yakalanamıyor. Diz altı bir etek yıkandıktan sonra mini eteğe dönüşebiliyor. Bu nedenle hammadde planlaması yapmak zorundayız. Tüm planlamalar doğru bir şekilde yapıldıktan sonra Rize Bezi Dokumacılığı ile yılda 100 milyon dolarlık bir işlem hacmi oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik ise yaptığı konuşmasında son beş yıl içerisinde 8 bin 600 bayanın Rize Bezi dokumacılığı konusunda eğitildiğini belirterek, “Rize Bezi Dokumacılığı 1960’lı yıllardan önce Rize’de önemli bir geçim kaynağıydı. Asırlar önce Rize’den dünyaya Rize Bezi ihraç edilmekteydi. Kanuni Sultan Süleyman’ın bile Rize’den dokuma temin ettiği bilinmektedir. 1960’lı yıllarda Rize’de her evde bir dokuma tezgahı bulunurken 60’lı yıllardan sonra bu kültür yok olmaya başladı. Biz Rize Bezi Dokumacılığını yeniden canlandırmak için 2003 yılında 26 kurs açarak 456 kursiyere eğitim verdik. O günden bu güne 8 bin 600 kursiyere Rize Bezi Dokumacılığı eğitimi vermiş olduk” diye konuştu.

Türkiye ve Avrupa’nın iç çamaşırına yönelik en büyük tekstil firmasının sahibi olan Özcan Sümer ise yaptığı konuşmasında, “1960’lı yıllardan önce Rize’de her evde Rize Bezi üretilirdi. Rizeliler kendirden elde ettikleri iplikleri ile evlerinde dokuma yaparak elde ettikleri ürünleri giyer ve satarlardı. Rize, iplik üretiminden dokumasına kadar tüm aşamaların aynı noktada yapıldığı az sayıda yerden bir tanesiydi. Rize Bezi Dokumacılığı Rize’nin ticari hayatı açısından çok önemli bir mucizedir. Çaydan sonra önemli bir gelir kaynağı olacaktır” şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 16:36:22
Güncelleme :20 Haziran 2009 Cumartesi 16:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?