3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Rize OSB'ye hukuk engeli

Rize Organize Sanayi Bölgesi’nin yapımı için 11 yıldır sürdürülen mücadele hukuk engeline takıldı.


Rize’nin Kalkandere ilçesinde kurulması planlanan Rize Organize Sanayi Bölgesi (ROSB) hukuk engeline takıldı. Yaklaşım 11 yıldır yapılması planlanan Rize Organize Sanayi Bölgesi için 2001 yılından itibaren arazi arayışları başlamış 2005 yılında ise arazi bulunarak gerekli yasal alt yapı hazır hale getirilmişti.

Rize’nin Kalkandere ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan RSOB, 550 dönümlük arazinin kamulaştırma işlemlerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı 2007 yılı sonuna kadar hayata geçirilemedi. Bu süreçte bazı arazi sahipleri arazilerini bağışladı, arazilerini bağışlamak istemeyen bazı arazi sahipleri ile uzlaşılarak 8 Milyon TL ödenerek kamulaştırma gerçekleştirildi.

Bazı arazi sahipleri ile uzlaşılamayınca konu Bakanlar Kurulu’na taşındı. 25 Aralık 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu Tarafından, 550 dönümlük arazi’de RSOB yapılmasında Kamu Yararı görülerek cebri kamulaştırma kararı alındı. Karar doğrultusunda uzlaşma sağlanamayan araziler cebri olarak kamulaştırıldı.
Arazileri cebri olarak kamulaştırılan arazi sahipleri, Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak kararın iptalini istedi. Rize İdare Mahkemesi konuyla ilgili ret kararı verdi. Arazi sahipleri tarafından konu bu kez Danıştay’a taşındı. Danıştay ise geçtiğimiz hafta sonu aldığı kararı ile Rize İdare Mahkemesi’nin ret kararını bozduğunu duyurdu.


Danıştay’ın kararı ile RSOB inşaatının başlamadan durması gündemde. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Kalkandere Belediye Başkanı Nihat Çolak, “İnşaat alt yapı çalışmalarına başlandı. ROSB’nin kurulacağı araziye 900 metrelik bir yol yapıldı. Danıştay’ın gerekçeli kararı henüz Rize’ye ulaşmadı. Rize Organize Sanayi Bölgesi bulunmayan tek il. Kurulması için verilen 11 yıllık bir mücadele var. Gerekçeli kararı görmeden bir yorum yapamıyoruz. Bunun aşılacağına inanıyorum” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?