3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Rize'de arıcılara 'hastalık' uyarısı!

Rize Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Kubilay Tamer, Rize’de arıları tehdit eden 5 tür arı hastalığı olduğunu ve bu hastalıkların ciddi tehlikeler oluşturduğunu söyledi.

Tehlikeli arı hastalıklarını, ’Varroa Enfeksiyonu, Nosema Hastalığı, Kireç Hastalığı, Amerika Yavru Çürüklüğü ve Dizanteri’ olarak sıralayan Tamer, bunlardan en tehlikelisinin Varroa Enfeksiyonu olduğunu belirtti. Tamer, "Maddi ve manevi büyük kayıplara yol açan bu hastalık, hemen hemen her arıda görülmektedir. Hastalığın ilaçla tedavisi mümkündür. Ancak ilaç seçimi titizlikle yapılmalıdır. Hatalı ilaç kullanımı üretilen balda kanserojen maddeler oluşturabilmektedir. Bu durum balın kalitesini düşürdüğü gibi insan sağlığını olumsuz yönde etkiler" dedi.

Arı tedavilerinde ruhsatlı ilaçların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Tamer, "Bir ikinci hastalık da Nosema’dır. Bu daha çok kolonilerin zayıflamasına yol açar. İyi bir kovan yönetimiyle önü kesilir. Kireç hastalığında ilaç tedavisi sonuç vermemektedir. Tedavide litre şurubuna 1 adet aspirin Plus C Efervesan tableti katılması faydalı olur. Amerika Yavru Çürüklüğü bakteriyal bir hastalık olup, ilaçlı tedavide olumlu netice alınmaktadır. Hastalık, koruyucu tedbirler alınmazsa büyük kayıplara yol açar. Amerika Yavru Çürüklüğü tedavisinde tetrasiklinli preparatlar kullanılır. Dizanteri de arılarda ishal meydana getirir" diye konuştu.

RİZE-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2003 Pazar 00:00:13
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 12:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?