3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Rize'de intihar vakalarında artış

Rize Özel Yaşam Psikolojik Dayanışma Merkezi Psikologu Cengiz Yıldırım, Rize’de intihar vakalarındaki artışın en önemli nedeninin birey ve aile arasındaki bağların kopması olduğunu söyledi.

Son bir yıl içerisinde Rize’de intihar vakalarında yüzde 200 oranında artış yaşandığını kaydeden Yıldırım, artıştaki en önemli faktör olarak birey ile aile arasındaki bağın kopmasını gösterdi.

İntihar edenlerin yüzde 40’ının daha önceden intihar girişimleri olduğunu gördüklerini ifade eden Yıldırım "Yapılan araştırmalarda, majör depresyon geçirenlerin yüzde 15’inin intihar eğilimi taşıdığı, intihar edenlerin dörtte üçlük kısmının ise depresyon geçirdiği görülmektedir. İntihar olaylarındaki artışın nedenleri arasında; kişisel yatkınlık, aile yapısı ve yetiştirme şartları, kültürel ve sosyal faklılıkların yanında birey ile aile arasında kopmaya başlayan bağların olduğunu görüyoruz. Aile içi iletişim ve duygusal paylaşımın yoğun olduğu aile ortamı kişinin sorunlarını paylaşarak yardım almasına ve sorunların çözümünü sağlamaktadır" dedi.

Ailelerin çocuklarını sosyal, duygusal ve zihinsel açıdan yaşam koşullarına hazırlamaları gerektiğine değinen Cengiz Yıldırım, olumsuz özelliklerini ön plana çıkartarak, kişilik gelişimlerini olumsuz etkileyecek baskı, reddetme, eleştirme gibi davranışlardan kaçınılması gerektiğini bildirdi.
Yıldırım, ailelerin, çocuklarına değer vererek aile içi kararlara katılmalarını sağlayarak aile içi iletişimi canlı tutmaları gerektiğini ifade etti.

RİZE-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2003 Cuma 00:00:13
Güncelleme :13 Ocak 2004 Salı 13:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?