30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Rize’de kanatlı tehlike

RİZE’DE KANATLI TEHLİKE

Rize’de hızla yayılan Ricania Simulans isimli kanatlı böcek tarım ürünlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Rize’de ilk kez beş yıl önce görülen Ricania Simulans isimli kanatlı böcek türü hızla yayılarak tarım ürünlerine ciddi oranda zarar veriyor.

Edinilen bilgiye göre, Ukrayna’dan geldiği tahmin edilen böcek Rize’de ilk olarak şehir merkezinde görülürken, son üç yıl içerisinde hızla yayılarak Trabzon’un Of İlçesi’nden Artvin’in Hopa ilçesine kadar olan Karadeniz sahilinde etkisini gösterdi. Çay ve kivi gibi güçlü bitkilerin dışındaki tüm tarım ürünlerinde etkili olan kanatlı böcek türü, yerleştiği ürünlerin öz suyundan beslenerek tarım ürünlerinin bulunduğu bahçeleri kısa sürede kurutuyor. Ağaç dallarının içerisinde yumurtlayan böcek tümü hızla ürerken bölge tarımı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Konuyla ilgili olarak Rize Tarım İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma neticesinden böcekten alınan örnekler ilk olarak Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi. Buralarda yapılan incelemelerde böcek, ‘Homoptera’ takımına bağlı ‘Ricania Simulans’ olarak teşhis edildi. Bölge tarımını olumsuz yönde etkilemeye devam eden böceğin zararlarının ve üremesinin durdurulması için çalışmalar devam ediyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından sürdürülen çalışmalarda böcekte etkili olabilecek zirai ilaçlar üzerinde araştırmalar sürüyor. Tüm bitkilere yerleşip bitkilerin öz sularını tamamen kuruyana kadar tüketen böcek türü için yaklaşık bir yıldır süren çalışmalara rağmen etkili olabilecek bir ilaç tespit edilemedi. Öte yandan Rize Tarım İl Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında, böcek kafeslenerek gözlem altına alındı. Böceğin yüksek nemi sevdiği anlaşılırken bulunduğu diğer ülkelerde tarım ürünlerine zarar vermediği Rize’de ise aksine tarım ürünleri üzerinde büyük oranda zararlı olduğu tespit edildi. Böceğin insan üzerinde ise olumsuz bir etkisine rastlanılmadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, önlemi alınamazsa Rize tarımının ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek, “Şu anda böcek ilimizde ekonomik olarak değerlendirilmeyen ürünler üzerinde etkisini gösteriyor. Sahil kesimlerinde; meyve ve sebze tarımı önemli ölçüde darbe aldı. Bazı bahçelerde ürün verimi yok denecek kadar azaldı. Böceğin daha da yaygınlaşıp bölgeye göre değişikliğe uğrayıp ekonomik açıdan büyük önem taşıyan çay ve kiviyi de etkilemesinden endişe ediyoruz. Bu böcekle mücadele konusunda başlatılan projeler var. Bizde oda olarak bu projelere destek veriyoruz” dedi.

RİZE’DE KANATLI TEHLİKE
RİZE’DE KANATLI TEHLİKE
RİZE’DE KANATLI TEHLİKE
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 13:31:00
Güncelleme :19 Ağustos 2010 Perşembe 13:56:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?