3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Rize'de satışa isyan etti

' Rize'de devlet 550 bin TL zarara uğratılacak'

Rize Deftardarlığı Muhasebe Müdür Yardımcısı Mustafa Akyüz,  makamında basın toplantısı yaptı.

 Defterdarlık Muhasebe Müdür Yardımcısı Mustafa Akyüz, Rize’nin İyidere ilçesindeki bir arazi satışında devletin 550 bin TL zarara uğratılacağını iddia etti.
Valilikteki makamında dün basın toplantısı düzenleyen Akyüz, altı ay önce İyidere’de Mal Müdürü olarak görev yaptığı sırada Kalecik köyündeki 7 bin 729 metrekare Hazine arazisinin kaymakamlık tarafından satışa çıkarıldığını belirttti. Akyüz, metrekare satış fiyatı için görüş istenen İyidere Belediyesi’nin 1.02 lira, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın 50 lira, Maliye Bakanlığı’nın ise 68 lira fiyat verdiğini söyledi. Satışa karşı çıktığı için görev yerinin değiştirildiğini, hakkında soruşturma açılıp kınama cezası aldığını ifade eden Akyüz, satış işlemi duran konu hakkında Başbakanlığa da yazılı şikâyette bulunduğunu belirtti. Akyüz şöyle devam etti:
“Aldığım bilgilere göre satış işlemi yeniden yapılacak. Hazine arazisi belediyenin metrekare için verdiği 1 TL rakamı üzerinden satılmak isteniyor. 7 bin 729 metrekare arazinin brim fiyatı 1 TL’den belirli kişilere satılması için gerekli işlemler yapılıyor. Satıldıktan sonra buna engel olmamız mümkün değil. Bu satışın engellenmesini istiyorum. Cumhuriyet Savcılığı’na da konuyla ilgili suç duyurusunda bulundum.”

Belediyenin verdiği birim fiyatıyla bakanlığın istediği fiyat arasındaki farkın 550 bin TL olduğunu ifade eden Akyüz, “Bakanlığın belirlediği 68 TL metrekare birim fiyatı altında bir satışın olması halinde devlet zarar edecektir” diye konuştu.

AKP’li İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete ise satışla ilgileri bulunmadığını belirterek şunları söyledi: “Bizden arazinin rayiç bedeli istendi. Biz de kanunen yapmamız gerektiği gibi o bölgede 1 metrekare arazi üzerinden aldığımız emlak vergisine tekabül eden rayiç bedeli bildirdik. Belirlenen rakamın dışında bir rakam bildirmemiz yasal olmazdı zaten. Satış rakamı, alınan diğer fiyatları da göz önünde bulunduracak bir komisyon tarafından belirlenecek.”

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 22:27:14
Güncelleme :7 Mayıs 2009 Perşembe 22:32:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?