3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Safra kesesinden 538 adet taş çıktı

Pazar ilçesinde, ameliyat yapılan 52 yaşındaki Güler Fırat adlı kadının safra kesesinden 538 adet taş çıktı.


Pazar Devlet Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Köksal Tikbaş tarafından gerçekleştirilen ameliyatla bir hastanın safra kesesinden 538 adet irili ufaklı taş çıkarıldı. 52 yaşındaki Güler Fırat, sancılarına rağmen uzun süre doktora gitmediğini söyledi. Kolay kolay doktora gitmediğini anlatan Fırat, şöyle konuştu: "Devamlı sancı oluyordu fakat önemsemiyordum. Artık sancılarım dayanılmaz hale gelince hastaneye gittim ve ameliyat kararı verildi. Şimdi iyiyim, sancılarım azaldı."
Ameliyatı gerçekleştiren Pazar Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Köksal Tikbaş, şimdiye kadar bu kadar yüksek sayıda safra kesesi taşına rastlamadıklarını söyledi. Hastanın karın ağrısı şikayetiyle epeyce bir süre mücadele ettiğini belirten Tikbaş, şöyle konuştu: "Safra kesesinde taş olduğu tespit edildi. Bir saat 15 dakika süren bir cerrahi operasyon gerçekleştirdik. Hastamız şimdi iyi. Akşamleyin kaldırıp yürüttükten sonra inşallah iki gün sonra taburcu edeceğiz."


Opr.Dr. Tikbaş, bölgede hayvansal yağ tüketiminin fazla olmasının kolesterolü tetiklediğini ve safra kesesinde taş oluşumuna zemin hazırladığını belirterek şunları söyledi: "Hayvansal yağlardan bir miktar uzak durulması, tamamen olmasa da bir tedbir olarak düşünülebilir. Ameliyat neticesinde safra kesesi tamamen alındığından yeniden üreme gibi bir durum söz konusu olmasa da yıllar sonra safra yollarında yeniden taş oluşabilir. Bu da kendisini sarılıkla belli eder."

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 17:11:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?