30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Sahte anzer balı uyarısı

SAHTE ANZER BALI UYARISI

Anzer Balı Kooperatifi üyeleri tüketicileri sahte Anzer Balı konusunda uyardı.

Anzer Balı Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri düzenledikleri basın açıklaması ile tüketicileri piyasada bulunan bol miktardaki sahte Anzer Balları konusunda uyarılarda bulundu.

Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu, Kooperatif Avukatı Hayrettin Parıltı ve yönetim kurulu üyeleri bugün bir basın açıklaması düzenledi. Kooperatif Başkanı Şükrü Çatır yaptığı açıklamada, 2010 yılı üretim sezonunun başladığını belirterek Ağustos ayının sonlarına doğru bal sağımına başlayacaklarını belirtti.

Çatır yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl Anzer’de 150 kilo sertifikalı bal üretildi. Ancak satılan bala baktığımızda bunun neredeyse 10 katı kadar bal satıldı. Bu da gösteriyor ki piyasada sertifikalı baldan çok sahte Anzer Balı satılmaktadır. Bazı fırsatçılar piyasada Anzer Balı’nın tükenmesini bekleyerek sahte balları Anzer Balı adı altında kilosu bin TL’ye varan fiyatlardan satıyorlar. Tüketicilerimizi sahte balları almamaları konusunda uyarıyoruz” dedi.

Çatır, geçtiğimiz yıl taleplerin sadece yüzde 10’luk kısmını karşılayabildiklerini bu yıl sağım başlamadan 700 kilogram sipariş aldıklarını açıkladı.

Kooperatif Başkan Yardımcısı ve Anzer Balı üreticisi Şaban Hapeloğlu ise yaptığı açıklamada, “Biz her yıl üreticilerimizden aldığımız ballardan numuneler istiyoruz. Kalan balları numaralandırarak çelik dolaplarda muhafaza ediyoruz. Numuneleri Hacettepe Üniversitesi’ne gönderiyoruz. Burada ballar üzerinde polen sayısı, rutubet ve şeker analizleri yapılıyor. Gelen raporlar doğrultusunda Anzer Balı özellikleri taşıyan balları sertifikalandırıp mühürlü şişelere doldurarak satışa sunuyoruz. Olumlu rapor alamayan balları ise üreticilerine iade ediyoruz. Bazı kişiler iade edilen bu balları, Anzer Balı olarak piyasaya sürüyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 500 TL’den satılan gerçek ballar tükendikten sonra ellerindeki sahte balları bin TL’ye varan fiyatlarla satmaktadırlar. Tüketiciler adi ballara yüksek rakamlar ödeyerek mağdur ediliyor. Üreticilerimiz mühürsüz şişelerde satılan balları almasın” diye konuştu.

Kooperatif Avukatı Hayrettin Parıltı ise yaptığı açıklamada, Anzer Balı’nın tüm patent, isim ve satış haklarının kooperatiflerine ait olduğunu, ‘Anzer’ ismini kullananlar hakkında hukuksal mücadele başlattıklarını söyledi.

Anzer’de halen 2 bin 500 kovanda üretim yapılıyor. Bir kovanda ortalama 1.5 kilogram bal elde ediliyor. Anzer’de üretilen balların ise çok küçük bir kısmı analizlerden olumlu rapor alarak Anzer Balı olarak piyasaya sunuluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 13:55:04
Güncelleme :26 Haziran 2010 Cumartesi 14:24:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?