30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Sel değil insan hatası

SEL DEĞİL İNSAN HATASI

Rize’de şiddetli yağışla birlikte Güneysu Deresi’nin taşması sonucu yıkılan ve üç kişinin yaralanmasına neden olan Zincirli Köprü’nün yıkılmasında ihmaller tespit edildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şubesi tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, köprü bacaklarına yakın noktalardan kum ve çakıl çekildiğinin tespit edildiği duyuruldu.

Yapılan açıklamada, “Köprünün Güneysu bağlantı yolu tarafında taşkın koruma tahkimatının yapılmadığı, yapılan yerlerinde yetersiz olduğundan dolayı köprünün çöktüğü anlaşılmıştır. Derenin tek taraflı olarak akıtılması neticesinde yeni yapılan Güneysu bağlantı yolu tarafındaki köprü temel ayağının altının dere suyu tarafından boşaltılması neticesinde köprü temeli askıda kalıp köprü temeli oturma yapmıştır. Bu oturma neticesinde köprü tabliyesi çökmüştür. Teknik şartnameler incelendiğinde dere yatağının 1 km yukarısında ve 750 metre aşağısında sadece ihtiyaç duyulduğu takdirde malzeme alımına izin verilebilir. Diğer hiçbir şekilde bu mesafeler içerisinde malzeme alımı ve hafriyat yapımı kesinlikle yasaktır. Ayrıca yapılacak köprülerde dere su alt seviyesinin kesinlikle yapılan sondaj ve zemin etüt raporunda belirtilmesi; köprü temelinin üst seviyesinin dere su yatağının alt seviyesinden 50 cm’den az olmaması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Rize’de yapılan köprülerde belirtilen şartlara uyulmadığı belirtilerek “Kişilerin siyasi nüfuslarını kullanarak keyiflerine göre dere yatağının herhangi bir yerinde, sorunsuzca açılan köy yollarının dereyle birleştiği yerlere, yapılan bazı tesislerin korunması amacıyla yapılan şartname dışı tahkimatların, ilimizdeki dereler incelendiğinde çok yakın aralarla köprülerin bulunduğu, dere yataklarının virajlarının üzerinde köprülerin yapıldığı görülecektir. İlimizde rastlanılan çarpık yapılaşma gibi çarpık köprü yapılarının da yapıldığı aynı şekilde hiçbir etüt yapılmadan köy yollarının yapıldığı bilinmesine rağmen hiçbir tedbir alınmamaktadır. İlimizin dünya genelinde en çok yağış alan yerlerden biri olması nedeniyle yukarda belirttiğimiz tedbirler alınmadı takdirde her türlü heyelan, dere taşkını, köprü çökmesi, yol kayması vs. gibi tehlikelerin meydana geleceği bunların neticesinde mal kaybı olacağı gibi kısa süre önce Gündoğdu beldesindeki gibi can kayıplarının da yaşanacağı kaçınılmazdır” denildi.

SEL DEĞİL İNSAN HATASI
SEL DEĞİL İNSAN HATASI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 12:58:01
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 17:36:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?