3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Şimşirliler bu habere çok üzülecek

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyü sakinlerinin geri çevirdiği AB hibesini almayı başaran Güneysu ilçesine bağlı Kıbledağı köyü, derelerini kirlenmekten kurtardı.

 
Şimşirli köyü, hazırladıkları kanalizasyon alt yapı projesi ile AB fonlarından 350 bin Euro almaya hak kazanmıştı. Bazı köy sakinlerinin "AB bize neden karşılıksız para versin. Bunda bir iş var" demesi üzerine köylüler 350 bin Euro'yu geri çevirmişti.


Şimşirli'nin ardından benzer bir proje hazırlayan Rize'nin Güneysu İlçesine bağlı Kıbledağı köyü, AB fonlarından 185 bin Euro hibe almaya hak kazandı. Alınan para ile yapılan kanalizasyon alt yapı projesi bitme aşamasına geldi.


Köy Muhtarı Ömer Köse, projenin yüzde 95'inin bittiğini belirterek, "Projemize 60 bin TL'lik özel idare kaynağıyla başladık. Bu kaynakla projemizin 3 bin metrelik ana hattını döşeyebildik. Yaklaşık 400 haneyi kapsayan bu büyük projenin bu kaynakla bitmesi mümkün değildi. Proje hazırladık. Avrupa Birliği fonlarından 180 bin Euro hibe aldık. Bu kaynakla projemizin yüzde 95'lik kısmını tamamladık" dedi.
Şimşirliler adına üzüldüğünü ifade eden Köse, şunları söyledi: "Şimşirli çok büyük bir fırsatı tepti. Şimdi bizim köyümüzü görüp neyi teptiklerini anlasınlar. Şimşirli köyü adına üzülüyorum. Keşke bizim köyümüzde olduğu gibi onlarında hatta tüm Rize'nin dereleri bu şekilde kurtulmuş olsa."


AB'den aldıkları hibe para ile derelerinin kirlenmekten kurtulacağını anlatan Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz çocukluğumuzda balık tutardık. Sabahtan akşama kadar derelerde yüzer oynardık. Kurbağalar, yengeçler görürdük. Şimdi gidip bakarsak bunların hiçbirini göremeyiz. Atık sularımızı dereden kestikten sonra çocuklarımız eskisi gibi derelerde yüzecek, balıklarını tutacak."

İha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 15:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?