5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Turist sayısında artış

RİZE’DE TURİST SAYISINDA ARTIŞ

Rize’de karın geç yağması kış turizmini olumsuz etkilerken yıl içerisinde Rize’yi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış olduğu belirtildi.

Rize Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu, yaptığı değerlendirmede bu yıl karın geç yağmasının kış aylarında Rize’yi ziyaret eden yabancı turist sayısında düşüşe neden olduğunu söyledi. Hocaoğlu, “Kış aylarında ilimizde turist çeken en büyük etkinlik Heliksi sporudur. Geçtiğimiz yıl bu sporu yapmak çeşitli ülkelerden 300’e yakın sporcu ilimize geldi. İlimizde 5 yıldır yapılan Heliksi faaliyeti genelde Ocak ayı içerisinde başlayıp Mart ayında son bulmaktaydı. Ancak bu yıl sezon karın geç yağmasından dolayı 1.5 ay geç başladı. Bu nedenle bu sezon gelen sporcu sayısı 100’e düştü. Elit ve pahalı bir etkinlik olan Heliksi ilimizin dünyada tanıtımı açısından son derece önemli. Geçtiğimiz yıllarda Ayder merkezli yapılan bu spor bu yıl İkizdere ilçesi sınırları içerisinde de yapıldı. Gelen sporcular İkizdere ilçesi sınırları içerisindeki parkurdan çok memnun kaldılar. Kaçkarlar kayak sporu otoriteleri tarafından Heliksi için dünyanın en evlenişli parkuru olarak gösteriliyor” dedi.

ARAP TURİSTLERİN BÖLGEYE İLGİSİ ARTTI

Hocaoğlu, son yıllarda Arap ve Avrupalı turistlerin Rize’ye ilgisinin arttığını ifade ederek “Önceki yıllarda ilimize ağırlıkla İsrailli turistler geliyordu. İki yıldır ise İsrailli turist sayısı yok denecek kadar azaldı. Arap ve Avrupalı turistlerin ilgisi ise arttı. Bir önceki yıl ilimize 45 bin yabancı turist gelirken bu yıl 50 bin yabancı turist geldi. Aynı şekilde 2009 yılında ilimize 330 bin yerli turist ziyaret ederken, 2010 yılında bu sayı 490 bin oldu” diye konuştu.

Hocaoğlu, Rize’de turizm çeşitliliğinin fazla olduğunu, bölgeyi ziyaret eden turistlerin bölgenin sahip olduğu bu çeşitlilikten istifade etmesi sağlanarak turistlerin 10 gün süre ile Rize’de konaklamalarının sağlanabileceğini söyledi. Hocaoğlu, “İlimizde başta yayla turizmi olmak üzere, kano, rafting gibi akarsu turizmi de yapılmaktadır. Bunların yanında termal turizm, bitki incelemesi, kuş gözlemciliği, motorsiklet ve bisiklet, jeep safari, doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, inanç turizmi, yamaç paraşütü gibi bir çok alternatif gerçekleştirilebilmektedir. İlimize gelen bir turistin sadece bir aktivite ile değil de bir çok aktivite ilgilenmesi sağlanırsa gelen turisti 1-2 gün değil 10 gün ilimizde tutmamız mümkün olur. Bu konuda tur operatörlerinden ve tur firmalarından destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2011 Cumartesi 16:35:03
Güncelleme :30 Nisan 2011 Cumartesi 16:41:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?