3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Türk çayına iyi haber

AK Parti Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu, kuru çayın gümrüksüz ithalat listesinden çıkartıldığını açıkladı.


Sınır illerinde kaçakçılığın önlenmesi ve sınır ticaretinin geliştirilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu tarafından Gürcistan, Nahcivan, İran, Irak ve Suriye'ye sınır 12 ilde Gümrük Vergisi alınmaksızın ithalat yapma imkanı getirilirken kuru çayın bu kapsamdan çıkartıldığı açıklandı.


AK Parti Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu, sınır illerinde kaçakçılığın önünün kesilmesi ve sınır ticaretinin geliştirilmesi amacıyla gümrüksüz giriş uygulamasının planlandığını ve çayın da bu kapsamın içerisine alındığını hatırlattı.

Bu konunun Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğünü ve kendilerinin geç haberdar olduklarını dile getiren Çırakoğlu, “Bugüne kadar dışardan yurda kaçak yollarla çay girişi yapılıyordu. Bir de hukuksal yollarla gümrük uygulanarak çay girişi yapılıyordu. Yani iş adamları vergisini ödeyerek yurda çay sokuyordu. Şimdi artık bir de 12 sınır ilinde, yılda 100 milyon dolarlık gümrüksüz giriş yapılacak. Bunun yüzde 30’u gıda ürünlerine uygulanacak. Çayda bunun yüzde 5’lik bir bölümünü oluşturacaktı. Yani çay bu sınır illerinden gümrüksüz girecek diye Bakanlar Kurulu’nda karar alındı.

Ben bir dış gezi sırasında Bakanımız Zafer Çağlayan’a konuyu ilettim. “Çayı bu kapsamın dışına alalım” dedim. Allah razı olsun, hemen Dış Ticaret Müsteşarlığı’nı aradı ve çayın gümrüksüz gıda ithalatı kapsamından çıkartılması talimatını verdi” dedi.


Çırakoğlu, bu konunun Türk çayı için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Bunu yapmak zorundaydık. Yoksa bizi Rize’ye sokmazlardı. Çay artık bu uygulama kapsamında gümrüksüz olarak Türkiye’ye sokulamayacak” diye konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 12:58:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?