30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Türk Çayı’na uluslararası itibar

TÜRK ÇAYI’NA 60 YIL SONRA ULUSLARASI İTİBAR

Türk Çayı, yıllardır düzenlenen Dünya Çay Forumu’nda ilk kez temsil edildi.

Bu yıl Dubai’de düzenlenen Dünya Çay Forumu’na katılan Rize Ticaret Borsası Heyeti Rize’ye döndü. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında Dubai Forumu’nu değerlendirerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen bu fuarda Türkiye’nin ilk kez temsil edildiğini belirterek dünya çay piyasalarında Türkiye ile ilgili yanlış bilinen bazı bilgileri düzeltme imkanı bulduklarını söyledi. Erdoğan, “Borsa Genel Sekreterimiz Resut Okumuş, Genel Koordinatörümüz Hasan Önder ve Rize Milletvekilimiz Ali Bayramoğlu ile birlikte, ilk kez ülkemizi temsilen bu foruma katıldık. Dünyanın çay üreticisi ülkelerinin ve önde gelen çay firmalarının katıldığı bu forumun yıllardır düzenlenmesine rağmen Türkiye olarak ilk kez katıldık. Bu forumda Türk çay sektörüyle ilgili halen 90’lı yılların rakamlarının geçerliliğini koruduğunu gördük. Dünya çay piyasaları Türkiye’de halen 143 bin ton çay üretildiğini düşünüyordu. Bu yanlışın gerçek rakam olan 210 bin ton ile değiştirilme fırsatını bulduk” dedi.

“DÜNYADA SADECE TÜRKİYE’DE KAR YAĞAN BÖLGEDE ÇAY ÜRETİLİYOR”

Dünyada sadece Türkiye’de kar yağan bölgelerde çay üretildiğini anlattıklarını ifade eden Erdoğan “Bu hayretle karşılandı. Türk çayının doğallığı vurgusunu yaptık. Bu forumu önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yapılması teklifinde bulunduk. Bu forumun ülkemizde yapılması Türk çay sektörü ve çayımızın dünyaya tanıtımı açısından çığır açacaktır. Bölgemizde beş ay kış beş ay ise yaz yaşanmaktadır. Kar yağan bir bölgede olduğumuz için çay bahçelerinde böceklenme doğal olarak olmamaktadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi bitki hastalıklarına ve böceklere karşı kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Toprağın yapısını bozma zorunluluğu duymuyoruz. Bu da Türk çayını dünyanın en doğal çaylarından bir tanesi yapıyor. Bu forum sayesinde bunu dünya çay sektörüne anlattık” diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, 2023 yılı hedefleri arasında 50 bin ton kuru çay ihracatı olduğunu belirterek “Bu çok zor olacaktır. Ancak biz kolay kolay karar vermeyiz. Zor olanı başarmayı severiz” şeklinde konuştu.

“ÇAY KANUNU TASLAĞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK”

Erdoğan, Çay Kanunu çalışmaları ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Biz çayımıza bir kanun gerekiyor dedik. Çayımıza faydalı olabilmek için Çay Kanunu hazırlıklarına başladık. Meclise gidermiş, gitmezmiş. Bu laflara kulak asmıyoruz. Halis duygularla yapılan bir çalışmadır. Türk çayına değer katacak bir çalışmadır. 28 Mart’ta son istişare toplantımızı yaparak, taslağa son şeklini verip meclise göndereceğiz. Biz yarı yolda dönen insanlardan değiliz. Doğru bir iş yaptığımıza inanıyorum. Biz yola çıkarken yalnızdık. Bize katılanlar oldu. Bu konuda desteği halkımızdan bekliyoruz.”

Erdoğan, 2010 yılının Türk çay sektörü açısından ‘gümüş yıl’ olacağını sözlerine ekledi.

TÜRK ÇAYI’NA 60 YIL SONRA ULUSLARASI İTİBAR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 17:08:01
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 17:18:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?