3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Türk Çayında devrim

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çay sektöründe yapmayı planladıkları değişikliklerle üreticinin gelirini arttırıp Türk çayını dünya markası yapmayı hedeflediklerini söyledi.


Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan düzenlediği basın toplantısı ile görevi devraldığı 6 ay içerisindeki faaliyetlerini değerlendirdi. Erdoğan, çay sektöründe gerçekleştirmeyi planladıkları önemli değişiklikler ile Türk çaycılığını içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtarmayı amaçladıklarını ifade ederek üreticinin çaydan elde edeceği gelirin artacağını ve Türk çayının yakalayacağı kalite standardı ile dünya markası olacağını belirtti. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Görevi devralmadan önce vaat ettiğimiz gibi ilk altı aylık zaman dilimi içerisinde Hukuk ve Mali Proje Danışmanlık birimini oluşturduk. Bu birim şu ana kadar 150 müracaata cevap verdi. Emtia Borsası’nın kurulması için çalışmalara başladık. Dünyadaki benzer borsaları gidip yerinde inceledik. Bu borsalardan örnekler alarak bize en uygun borsayı kendi ihtiyaçlarımıza göre oluşturacağız” dedi.


"Çay Kanunu’nun çıkartılması için çalışma başlattık” diyen Erdoğan “ÇAYKUR Hukuk Servisi’nin hazırladığı Çay Kanunu taslağının üstünde çalışmalarımız sürüyor. Halkımızın kullanımına açık bir sosyal tesisin proje çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Kalite kontrolü demiştik. Bu anlamda 450 metrekarelik bir alan üzerinde Akradite Laboratuvar inşasına başlanılacak. Kalite denetimi için Rize Ticaret Borsası, Ulusal Çay Konseyi, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Mühendisler Odası’ndan temsilcilerin bulunduğu bir heyet oluşturduk. Pazar ilçemizde, Rize Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Ziraat Meslek Yüksek Okulu’nun çay alanında yapacağı tüm araştırmaların giderini üslendik. Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde çayın sağlık açısından faydalarını anlatan makalelerin yayınlanmasını sağladık” diye konuştu.


Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, aldıkları meclis kararı ile odanın gider kalemleri çıkıldıktan sonra elde kalan tüm gelirlerinin Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan Kanser Araştırma Merkezi’ne bağışlanacağını duyurdu. Erdoğan, “Biz yaptığımız yardımları kamuoyunun gözüne sokmak istemiyoruz. Ancak bilinmesini isteriz ki Rize Ticaret Borsası olarak Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümüne 730 bin TL bağışladık. Meclis kararı ile tüm gider kalemleri çıkıldıktan sonra oda gelirlerimizin kalanını Kanser Araştırma Merkezi’ne bağışlama kararı aldık. Bu da yılda ortalama 300 bin ile 500 bin TL arasında olacaktır” şeklinde konuştu.


Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Seylan’dan aldıkları Türkiye’ye ihracat rakamları ile Türkiye Çay İhtisas Gümrüğü’nden Türkiye’ye giren çay miktarı arasında farklılık tespit ettiklerini de hatırlatarak “Seylan’dan ihracat rakamlarını aldık. 2008 yılında Türkiye’ye 15 bin ton kuru çay ihraç etmişler. 2008 yılında Çay İhtisas Gümrüğü’nden yurda giren yabancı çay miktarı ise 4 bin 305 ton. Demek ki 10 bin tonunun üzerinde ki çay yurda kaçak girmiş. Bu durumu yetkililere bildirerek bu kaçak girişin tespit edilmesini istedik” açıklamasını yaptı.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 13:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?