4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Valilik obeziteye savaş açtı

Rize Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu, gençler arasında yaygınlaşan obezite rahatsızlığının önlenmesi için bir takım kararlar aldı. 

Konuyla ilgili Rize Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla 'şişmanlık', vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kötü beslenme alışkanlıklarını, kalıtımsal faktörler, ailenin yaşam biçimi, sosyoekonomik konum gibi faktörleri obezite nedenleri arasında sayabiliriz. Günümüzde hızla artan kronik hastalıkların kökeninde çocukluk çağında sağlıksız beslenme ile oluşan şişmanlık yer almaktadır. Bu dönem bireyin ileride nasıl bir yetişkin olacağını belirler. Dolayısıyla toplum sağlığı açısından öncelikli bir grup olarak ele alınması gerekmektedir. Çocuklar, zamanlarının çoğunu okulda geçirdiklerinden obezite açısından okuldaki beslenmenin önemi büyüktür" denildi. 

Rize Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu'nun konuyla ilgili aldığı kararlar ise şu şekilde sıralandı: "Okul kantinlerinde fast food yiyecekler yerine; süt, ayran, yoğurt, az yağlı et ve lifli gıdaların özendirilmesi; meyve sularının mümkünse taze sıkılmış, böyle bir seçenek yoksa şeker ilavesiz yüzde 100 meyve suyu veya en azından yüzde 50 meyve suyu içeren nektar sularını bulundurmasına, diğerlerinin satılmaması; yemekhane ve kantinlerin sağladığı yiyeceklerin mutlaka denetlenmesi; yemekhanesi ve kantini bulunan okullar için İl Sağlık Müdürlüğünce yönerge hazırlanıp panoya asılması; hazırlanan yemeklerin katı yağ yerine sıvı yağ ile hazırlanması; her ana öğünde çorba gibi sıvı gıdaların bulundurulması; ıspanak, pırasa, havuç, beyaz lahana, karnabahar gibi sebze ağırlıklı veya fasulye mercimek, nohut gibi baklagillerin ağırlıkta olduğu yemeklerin hazırlanmasına özen gösterilmesi; köfte, et ve tavuk gibi ürünlerin mümkün olduğunca yağsız kısımlardan hazırlanması; yeterli ve dengeli beslenme konusunda beslenme eğitimi almış uzman tarafından çocuklara, ailelere, okul yönetimindeki kişilere, öğretmenlere ve kantin işletmecilerine beslenme eğitimi verilmesi; okul tarafından öğrencilere temel beslenme bilgileri kazandırma, öğrenilen sağlık ve beslenme bilgilerinin uygulamaya konulması; yemek yeme alışkanlıklarının öğretilmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltme ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması amacıyla Beslenme Programı hazırlanmasına ve okul sağlığı çalışmalarında, obeziteden korunma ve tedavi programlarına yer verilmesi; çocukların fiziksel aktivitelerinin arttırılması için okullarda oyun bahçeleri, spor alanları vb. alanların yapılmasının sağlanmasına ve ayrıca beden eğitimi derslerinde gerekli spor ve egzersizlerin yaptırılması; beslenme çantası hazırlanması konusunda velilere önerilerde bulunulmasına ve bu hususda idarecilerin ve öğretmenlerin velilerle işbirliğine gidilmesi."
iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 14:05:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?