4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Valilikte Fırtına Vadisi taplantısı

Dünyanın korunması gereken 100 yerden biri olan Fırtına Vadisi, oluşturulan "Fırtına Havzası Yönetim Planı" ile korunacak.


Fırtına Vadisi Yönetim Planı Oluşturma, Yönetme ve Denetleme Kurulu Toplantısı Rize Valisi Kasım Esen Başkanlığı'nda Rize Valiliği Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, bölge kaymakamları, belediye başkanları, öğretim görevlileri, Milli Parklar temsilcisi, muhtarlar ve çevre kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda; biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynak değerleri açısından Avrupa'da acilen korunması gereken 100, Türkiye'de ise 9 . yerlerden bir tanesi olan Fırtına Havzası'nın nasıl korunacağı ve
neler yapılması gerektiği tartışıldı.


Toplantıda Fırtına Havzası'nda, 122 önemli bitki, 184 önemli kuş ve çok sayıda hayvan türünün yaşadığına dikkat çekilerek uluslararası düzeyde önem taşıyan bu bölgenin önemli sorunlar ve tehlikeler ile karşı karşıya olduğuna olduğu kaydedildi. Yanlış arazi kullanımı ve plansız uygulamalar sonucunda bölgedeki doğal alanların zarar gördüğü ve doğal kaynakların bilinçsizce yok edildiği vurgulanarak bölgede halkla birlikte bir koruma sağlanması gerektiği vurgulandı.


Rize Valisi Kasım Esen, " Rize Valiliği, Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın işbirliğinde Fırtına'da Entegre Havza Yönetimi çerçevesinde sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı ve biyolojik çeşitlilik koruma modeli oluşturmayı amaçlamıştır. Buna yönelik olarak Rize Valiliği'nin, sekreteryasını Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve WWF-Türkiye'nin üstlendiği 'Fırtına Vadisi Yönetim Planı Oluşturma, Yönetme ve Denetleme Kurulu' oluşturulmuştur. Fırtına Havzası'nda bulunan tüm ilgi grubu temsilcileri olan muhtarlıklar, yerel yönetimler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek sorun ve tehditlere yönelik ortak çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla bir diyalog ortamı oluşturmuştur. Bu toplantılara ek olarak, bilimsel açıdan çalışmaların desteklenmesi amacıyla, WWF-Türkiye koordinasyonunda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından oluşturulan akademik çalışma grubu; havzadaki su kaynakları ile çayır ve meraların
sürdürülebilir ve akılcı kullanımı, ayrıca turizm ile altyapı yapılaşmalarının mevcut doğal yapıya zarar vermeyecek şekilde planlanmasına yönelik öneriler geliştirilerek ortaya Fırtına Havzası Yönetim Planı çıkmıştır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 20:33:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?