30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Yaş çay üretiminde rekora doğru

YAŞ ÇAY ÜRETİMİNDE REKORA GİDİLİYOR

Yaş çay üretimindeki mevsimsel kayma ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, rekolteyi planlananın üzerine çıkarttı.

Rize’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yaş çay ürününün erken olgunlaşmasına neden olurken, üretimdeki mevsimsel kayma dolayısıyla normal şartlarda yılda üç kez hasat edilen yaş çayın bu yıl dört kez hasat edilmesi bekleniyor. Dördüncü sürgün yaş çay hasadının ise planlanan 1 milyon 200 bin tonluk rekolteyi 1 milyon 350 bin tona çıkartması hedefleniyor. Bu yıl 1 milyon 350 bin ton civarında yaş çay hasat edilmesi halinde Türk Çay tarihinin en yüksek miktarda yaş çay hasadı gerçekleştirilmiş olacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, “Bu yıl 1. sürgünde 430 bin ton civarında yaş çay hasadı gerçekleşti. 2. sürgün hasat rakamları tam olanak netleşmese de 450 bin ton civarında bir yaş çay hasadı gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. 3. sürgün alımlarının da bu oranlarda gerçekleşeceğini varsayarsak üç sürgünde planlanan rakamın üstüne çıkılacağını söyleyebiliriz. Buda 1 milyon 200 bin ton civarında bir çay hasadı demektir. Eğer 4. sürgün çay hasadı gerçekleşirse bu planlanmadık bir gelişme olacak. Planlanan azami miktarın yaklaşık 150 bin ton üstüne çıkılmış olacak. Bu da çay tarihimizin rekoru olur. Bu yüzden 4. sürgün bizi endişelendiriyor. Eğer bir düzenleme yapılmazsa üreticiyi düşünmeyen bazı mihraklar bu durumdan istifade ederek kilosunu ortalama 85 kuruşa almaları gereken yaş çay fiyatını 50 kuruşlara indirmek isteyebilirler. Olası 4. sürgünde üreticinin mağdur edilmemesi için 4. sürgün alımlarında fiyat standardının korunması adına özel sektör yalnız bırakılmamalıdır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 17:52:05
Güncelleme :18 Ağustos 2010 Çarşamba 18:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?