30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Yılmaz'dan Çiller'e yeşil ışık

YILMAZ, ÇİLLER'E YEŞİL IŞIK YAKTI

Eski Başbakan ve Demokrat Parti (DP) Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Rize'de yaptığı açıklamada Tansu Çiller ile DP çatısı altında bulunmaktan memnuniyet duyacağını açıkladı.

Yılmaz 3 ay sonra gerçekleştirdiği Rize ziyaretinin ikinci gününde Rize Sahil Camisi'nde cuma namazını kılarak vatandaşlarla bir araya geldi. Hemşehrileri ile sohbet eden Yılmaz, daha sonra Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'ni ziyaret etti. Yılmaz burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz burada yaptığı açıklamalarda hükümetin dış politikalarını değerlendirerek ilk seçimde bir MHP-CHP koalisyonu olabileceğini belirtti.

Yılmaz yaptığı açıklamada, "Dış politikada yapılan iddialı açılımların hepsi fiyasko olmuştur. Hiçbirinden Türkiye'nin lehinde bir sonuç çıkmadı. İran atom krizinin çözülmesinde de aylarca yaptığı çalışmalarda görüldüğü gibi hem yalnız kaldı hem de netice alamadı. Dış politikadaki uygulamalardan fevkalade rahatsızım. Hükümetin yeniden bir durum değerlendirmesi yapma zamanı geldiğini düşünüyorum" dedi. Avrupa dışındaki arayışların Türkiye için hata olacağını dile getirerek, "Türkiye'nin öncülüğünde

Ortadoğu ve Arap ülkeleri ile bir ticaret ortaklığı düşünülüyor. Bunların hiçbirisi Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine alternatif olamaz ve olmamalıdır. Türkiye eğer daha gelişmiş, zengin, müreffeh ve demokratik bir ülke olmak istiyorsa batı ile ilişkilerini aksatmadan geliştirmelidir. Bunun dışındaki arayışlar, Türkiye'nin cumhuriyetten beri izlediği dış politikasını ters yüz etmektir. Ben bu hükümetin yönetiminde böyle bir tehlikeyi uzun zamandır seziyordum" dedi.

Yılmaz, Türkiye, İsrail ve Filistin'de bulunan yönetimler ile Ortadoğu'da barışın sağlanamayacağını belirterek, "İran gibi İsrail devletinin ortadan kaldırılması gerektiğini açıklıkla söyleyen bir ülkenin atom silahına sahip olması bölge barışı için de Türkiye için de büyük bir tehdittir ve mutlaka önlenmesi gerekir. Aslında İsrail'in de atom gücüne sahip olması talihsiz bir gelişme olmuştur. Maalesef bugünki İsrail yönetimi uzlaşılabilir, barışçı bir anlayıştan çok uzaktır. Şu anda hem Türkiye'deki hem

İsrail'deki ve hem de Filistin'deki yönetimler Ortadoğu'nun geleceği için endişe duymamız için yeterlidir" dedi.

Yılmaz, AK Parti'nin bir dahaki seçimde tek başına iktidar olamayacağını vurgulayarak MHP ve CHP arasında bir koalisyon olabileceğini söyledi. Yılmaz, "Belki hala birinci parti olabilir ama iktidar çoğunluğunu elde edemez. Dolayısıyla iktidarı kaybeder. Çünkü diğer partilere karşı izlediği uzlaşmaz görüntü, başka bir parti ile hükümet ortaklığı kurmasına engel. Kaldı ki diğer partilerin AK Parti'ye yönelttiği suçlamalar böyle bir iş birliğinin mümkün olmadığını gösteriyor. Böyle bir seçimde en muhtemel

sonuç CHP-MHP ortaklığıdır. Dörtlü bir seçimde çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Ama ben AK Parti'nin hiçbir şekilde tek başına iktidarını görmüyorum. Türkiye bir iktidar değişikliğinin arifesindedir. Bunun da AK Parti'nin devlet imkanlarını seferber ederek değiştirebileceği bir sonuç olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu" dedi.

Yılmaz ayrıca eski rakibi olan Tansu Çiller ile DP çatısı altında bir araya gelmekten memnuniyet duyacağını dile getirip, "Tansu Çiller ile direkt temasım yok. Ama söylediklerini basından takip ediyorum. Benim değerlendirmem geçmişteki gelişmeleri doğru yorumladığı, beklentilerinin geçmiştekinden çok farklı olduğu şeklinde. Türk siyasetine aşağı yukarı benzer açılardan bakıyoruz. Kendisi de DP'ye katılırsa memnun olurum. Bize bundan sonra düşen görev birinci planda değil, ikinci planda durup Türkiye'yi

geleceğe taşıyacak olan yetenekli, dinamik, genç kadrolara destek olmak. Görebildiğim kadarıyla o da aynı açıdan bakıyor. Dolayısıyla geçmişte olmayan ortak paydaya sahip olduğumuzu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yılmaz ile birlikte Rize'ye gelen Abdurrahim Albayrak da Yılmaz'ın gezisine renk kattı. Yılmaz'ı Rize'nin Muradiye köyünde bulunan evinde ağırlayan Albayrak ilginç diyaloglar yaşadı. Albayrak esnaf gezisi sırasında Rize'de minibüs şoförlüğü yaparken arasında yolcu kapma tartışması yaşanan Hamdi Avcılar isimli eski bir şoför arkadaşı ile karşılaştı.

Mesut Yılmaz'ın Albayrak'a basın açıklaması yapması için yaptığı ısrar ise çevredekileri güldürdü.

YILMAZ, ÇİLLER'E YEŞİL IŞIK YAKTI
YILMAZ, ÇİLLER'E YEŞİL IŞIK YAKTI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 18:31:01
Güncelleme :14 Haziran 2010 Pazartesi 09:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?