3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Yumurtalar ceplerinde kaldı

YUMURTALAR PROTESTOCULARIN CEBİNDE KALDI

Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli beldesinde düzenlenen ÇET Bilgilendirme Toplantısı’na protesto için ceplerinde yumurtalarla gelen protestocuların, HES santraline ortaklıkları gündeme gelince yumurtalar ceplerinde kaldı.

Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli Beldesi’nde yapımına başlanılması planlanan Melikon Hidroelektrik Santrali için halka yönelik Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya firma yetkilileri, Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü temsilcileri ile bölge sakinleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak proje ve proje ÇED çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Toplantıda Çevre Mühendisi Orkun Gümüştekin, Melikon Hidrolik Santrali’nin 10 MW gücünde olacağını belirterek, “Planlanan HES projesi için 3 bin 548 metre uzunluğunda su iletim tüneli, yükleme havuzu ve cebri boru iletim hattı için 25 bin metre kare tarım arazisi kamulaştırılacak. Proje yapım aşamasında 45 daha sonra ise 10 kişi santralde çalışacak. Yıllık 10 metre küp debiye sahip Büyükçay’ın yüzde 10’luk bölümü ise can suyu olarak dereye bırakılacak. İnşaat sırasında ve işletim aşamasında çevreye zarar vermemek için azami ölçüde dikkat edilecek” şeklinde konuştu.

Toplantıda bazı vatandaşlar dere suyunun kullanılmasıyla birlikte deredeki canlı hayatının ve çevrenin olumsuz etkileneceğini belirterek santral istemediklerini belirttiler. Madenli Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Tüylüoğlu burada yaptığı açıklamada, Madenli halkının projeye ortak edilmemesi halinde projenin hayata geçirilmesini istemediklerini belirterek projeye ortak olmak istediklerini açıkladı. Tüylüoğlu, “Bütün çevre hassasiyetleri giderilip endişeler ortadan kaldırıldıktan sonra bile yöre insanı bu projeye ortak olmadan kesinlikle izin vermeyecektir. Biz bu işe karşıyız. İlla da yapılacaksa bu zararı çekecek yöre halkı bu projeden istifade edecektir. Bizim büyük korkularımız var. Biz bu deremizi resimlerde son bir kez görmek istemiyoruz. Belediye olarak iller bankasından kredi alırız. Biz insanlarımızla ortak oluruz. Aksi halde burada inşaata bir şekilde başlanılırsa burada kavga ve gürültüler de başlar. Bu beldede 5 bin nüfus var. Bizim kavgamız büyük olur” dedi.

Toplantıda bir HES karşıtı firma yetkililerine hitaben yaptığı konuşmada, HES santrallerini eleştirerek cebinden çıkarttığı yumurtaları firma yetkililerine atmak istedi. Protestocu çevresindekilerin tepkisi üzerine yumurtaları cebine koydu. Salonda yaşanan gerginlik, firma yetkililerinden Hakan Ağun’un Madenli sakinlerinin de santrale ortak edileceğini açıklamasının ardından yerini sakinliğe bıraktı.

Yumurtalı protestosu yarım kalan Sinan Akçal, cebinde kalan yumurtalar ile evine gidip menemen yapacağını açıkladı.

YUMURTALAR PROTESTOCULARIN CEBİNDE KALDI
YUMURTALAR PROTESTOCULARIN CEBİNDE KALDI
YUMURTALAR PROTESTOCULARIN CEBİNDE KALDI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 15:16:04
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 15:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?