5
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

'Yeni sendikal hareket fırsatçıların işi'

Rize'de, 15 bin ÇAYKUR işçisini yakından ilgilendiren sendikalar arası rekabet büyüyor.

Rize'de, Tek-Gıda İş Sendikası'na bağlı ÇAYKUR çalışanlarının bu sendikadan istifa ederek Hak-İş Sendikası'na bağlı Öz-Gıda İş Sendikası'na geçişleri sürüyor. İki sendika arasındaki rekabet diğer sivil toplum örgütlerini de etkiledi. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, kişilerden dolayı değil ÇAYKUR'un geleceğini düşündüğü için Tek-Gıda İş Sendikası'ndan yana olduğunu açıkladı.

Paliç, yaptığı açıklamada, "Ben sendikalar arası rekabette kişileri değil ÇAYKUR'un geleceğini düşünüyorum. Tek-Gıda İş Sendikası 50 yıldır bölgemizde Türk çaycılığına hizmet vermiştir. Tek-Gıda İş Sendikası'nın bölgemize hiçbir zararı olmamıştır. Türk çay üreticisi de çay işçisi de ÇAYKUR'dan memnun. ÇAYKUR'dan yana kimsenin bir sorunu yok" dedi.

Çay sektöründeki sıkıntının özel sektör işletmelerinden kaynaklandığını anlatan Paliç, sözlerine şöyle devam etti: "İşçinin ve üreticisinin ÇAYKUR'dan yana bir sıkıntısı yokken Tek- Gıda İş Sendikası içerisindeki küskünler hareketi bazı fırsatçıların işine yaramıştır. Bu hareketin ardında farklı niyetler olduğunu düşünüyorum. Bu yeni sendikal hareketin ÇAYKUR'a ve Türk çaycılığına zarar vereceği endişesi taşıdığım için Tek-Gıda İş Sendikası'ndan yana oldum. Bizim taraftarlığımız o ya da bu sendikanın menfaatine hizmet etmek için değil ÇAYKUR'un ve üreticinin geleceğini düşündüğümüz içindir. Bunu yapmak üretici adına görevimizdir. Doğruları söylemek ve savunmak zorundayız. Çünkü üreticimiz bize bu nedenle görev verdi."

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ayrıca 32 bin üyesi bulunan odalarının çay üreticilerinden yılda ortalama 350 bin YTL topladığını, internet sitelerinde toplanan bu paraların nereye harcandığını açıkladıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bizimle birlikte bir sivil toplum örgütü ve bir sosyal güvenlik kurumu daha yaş çay üreticilerinin alacaklarından pay almaktadır. Bu payların toplamı milyonlarca YTL'dir. Üreticilerimizden bu paraların nerelere harcandığının hesabını sormalarını istiyoruz. Bu kuruluşlar kesintilerden elde ettikleri bu paraları nerelerde harcadıklarını açıklamalıdırlar."

iha
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 18:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?