4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Yaşar Okuyan


Yaşar OKUYAN   (1949- ) 

Gazeteci, politikacı.Aslen Rizeli olup, İstanbul’da doğdu.
Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. İlk siyasi eylemi 14 yaşında Türkiye İşçi Partisi’nin bildirisini dağıtmakla oldu. 21 yaşında Türkeş’in listesini delen tek isim olarak MHP Genel İdare Kurulu’na seçildi.Bizim Anadolu ve Hergün gazetelerinde köşe yazarlığı ve yöneticilik görevlerinde bulundu.Siyasi yaşama atıldıktan sonra gazetecilikten uzaklaştı. 

12 Eylül sonrasında MHP Ana Davası’nda yargılanan politikacılar arasında o da yer aldı. 10 yıl idam istemiyle yargılandıktan sonra 2 yıl 16 günün sonunda beraat etti.1980’de MHP kapatıldığında Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı. 1987 yılına kadar siyasi yasaklı olan Okuyan, 1991 seçimlerinde Ankara’dan milletvekili adayı oldu ama seçilemedi. 

1991 yılında Mesut Yılmaz’ın ANAP Genel Başkanlığı’na seçildiği kongrede aktif rol oynadı. Daha sonra da partide Genel Başkan Danışmanlığı, Basın ve Propaganda Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. MHP’de başlayan politik kariyerini ANAP’ta sürdürmesi, 12 Eylül’den sonra iki yıl 16 gün kaldığı cezaevi döneminin ardından "Solcularla konuşulabilir, arkadaş olunabilir, onlardan da öğrenilecek çok şey var" diye düşünmesiyle başladı. 

Sosyal Güvenlik Reformu ardından da SSK operasyonu ile adından söz ettirdi. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreterliği de yapan Okuyan 21.dönemde ANAP Yalova milletvekili seçildi. DSP, ANAP, MHP Koalisyon Hükümeti’nde Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı oldu. 

Sosyal Sigortalar, Hastaneler ve ilaç konularında bazı yolsuzlukları önleyen tedbirler aldı, ancak istediği yasaları hükümete kabul ettiremeyince bakanlıktan ve partisinden istifa etti. Kısa bir süre sonra yeniden MHP’ye döndü ise de son yerel seçimlerde DYP’den Yalova belediye Başkanlığı’na adaylığını koydu ise de 1999 depreminde Yalovalılara büyük destek olmasına rağmen belediye başkanlığını kazanamadı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar