5
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Cepteki teknoloji fotoğrafçıları vurdu

Cep telefonlarında fotoğraf ve görüntü çekme özelliklerinin yaygınlaşmasının fotoğraf makinesi ve film satışlarını olumsuz etkilediği bildirildi.

Samsun Fotoğrafçılar Odası Başkanı Necip Tunç, gelişen dijital teknoloji ile fotoğrafçılık sektörünün yeni bir boyut kazanmaya doğru ilerlediğini söyledi. Son yıllarda artan dijital teknolojinin fotoğrafçıları olumsuz etkilediğini ifade eden Tunç, özellikle cep telefonlarında fotoğraf ve görüntü çekme özelliklerinin yaygınlaşması ile film ve fotoğraf makinesi satışlarının azaldığını belirtti.

Dijital fotoğraf makinelerinin satışa sunulması ile mekanik makinelerin satışlarının adeta durduğunu ifade eden Tunç, "Mekanik yani analog makineler artık satılmıyor. Üretimleri ise durduruldu. Elimizde kalanlar da depoda çürüyor. Birkaç yıl önce stüdyo çekimleri için aldığımız binlerce dolar değerindeki mekanik makineler şimdi atıl durumda" diye konuştu.

Buna bağlı olarak baskı makinelerinin de yavaş yavaş ortadan kalktığına işaret eden Tunç, 120 bin avroya aldıkları baskı makinelerini 5 bin avroya bile satamadıklarını, dijital teknolojinin gelişmesi ile fotoğrafçıların yüz binlerce lira zarara uğradıklarını belirtti.

Artık herkesin cebinde bir cep telefonu olduğunu ve cep telefonlarının çoğunda fotoğraf ve görüntü çekme özelliği bulunduğunu belirten Tunç, hemen hemen her yerde cep telefonlarına görüntü kaydedildiğini, fotoğraf makinelerinin neredeyse taşınmadığını söyledi.

Tunç, cep telefonlarındaki görüntü kalitesinin kötü olmasına rağmen yine de bazı kolaylıklarından dolayı tercih edildiğini ancak bugün en gelişmiş dijital makinelerin bile negatif film kalitesini yakalayamadıklarını vurguladı.


AA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 11:12:26
Güncelleme :17 Kasım 2006 Cuma 11:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?