5
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Kadın şiddet mağduru

Samsun Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi Başkanı Filiz Öztopal, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde töre cinayetlerinin yüksek, Karadeniz'de ise kadına yönelik şiddetin yaygın olduğunu söyledi.

4 kadın derneği ve çeşitli belediyelerin kadın temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Kadınlar Konseyi'nin kadınların durumuna yönelik araştırma yaptığını belirten Filiz Öztopal, kadına yönelik şiddetin Türkiye'de ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde yaşanan töre cinayetlerinin yanı sıra genel olarak bakıldığında Karadeniz'de de kadına yönelik şiddetin üst sıralarda olduğunu dile getiren Öztopal, "Aile içi şiddete maruz kalanların büyük çoğunluğu ev hanımı. Faillerin yüzde 24'ü ise çiftçi ve ilkokul mezunu. Doğum yerine göre şiddet mağduru en çok Karadeniz Bölgesi'nden, ancak namus cinayeti mağduru ve faili Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan. Kadına şiddet önümüzde büyük bir sorun olarak durmaktadır. Güneydoğu ve Karadeniz Bölgeleri ile kırsal alanlarındaki ekonomik ve sosyal az gelişmişlik kadın ve kadının sorununu ağırlaştırıyor" dedi.

Türk toplumunun yüzde 25'ini 15-49 yaş grubu kadınların oluşturduğunu, 6 ve daha yukarı yaştaki 100 kadından 25'nin okur-yazar olmadığını dile getiren Öztopal, "Ülkemizde kadının işgücüne katılım oranı 1998'de yüzde 35 civarındayken, günümüzde bu oran yüzde 27'ye düşmüş. Erken yaş evliliği yapmış olan kadınların çoğunluğu tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olarak çalışmakta. Ev içi şiddetin kurbanlarından yüzde 86.1'i kadınlar. Kırsal kesimde son 5 yıl verilerine göre 61 bin 241 kadın ve çocuğa karşı şiddet kullanılmış. Bu şiddet nedeniyle bin 230 kişi öldü, 32 bin 267 kişi yaralandı. Mağdurların yüzde 26'sı 0-17 yaş, yüzde 40'ı ise 36 ve daha yukarı yaşlardaki kadınlar" diye konuştu.

Öznohut, Türkiye'de kadına yönelik yaşanan şiddete birçok ülke tarafından da dikkat çekildiğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2006 Salı 13:02:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?