2
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

19 Mayıs çoşkuyla kutlandı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 90. yıl önce Samsun'da Milli Mücadele'yi başlattığı günün yıldönümü olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Samsun’da bir başka coşkuyla kutlandı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımıyla yapılan törenler coşku içinde gerçekleşti.


Atatürk ve 18 silah arkadaşının Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 90. yıldönümü dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu'nda düzenlenen tören, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın stadı dolduran binlerce vatandaşı selamlamasıyla başladı. Tülay Başaran Anadolu Lisesi öğrencisi Yunus Kılıç tarafından Büyük Önder'in Gençliğe Hitabesi ve gençlerin cevabı okundu. Öğrencilerin 19 Mayıs’ı anlatan şiirleri okuduğu kutlamalarda, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri gösteri yaptı. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ferruh Özkan, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na Selanik'ten getirdiği Türk bayrağına sarılı toprağı verdi.


Törende konuşma yapan TBMM Başkanı Köksal Toptan, 19 Mayıs 1919'un önemine değindi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hangi zor şartlar altında kurulduğuna dikkat çekti. Toptan, "Bu toprakların nasıl vatan yapıldığını, TBMM'nin nasıl kurulduğunu gençlere anlatmalıyız. 19 Mayıs yeniden bir dirilişin, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Milli Mücadele’nin tarihidir. Sorumluluğumuzun bilinciyle hareket etmeliyiz. Gençlerimiz bilgi birikimleriyle, kişilikleriyle, cesaretleriyle Türkiye Cumhuriyeti'ni geleceğe taşıyacaklar" dedi.


Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise, "Saldırı ve tehditlere rağmen birbirimize daha çok kenetlenmeliyiz, huzur ve güvenliğimizin bozulmasına izin vermemeliyiz. Çağdaş düzeni korumak, yaşatmak hepimizin görevidir" diye konuştu.


Gençlere ve katılımcılara hitap eden Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da 19 Mayıs'ın Samsun'da ayrı bir anlam kazandığını, kutlamaların 19 Mayıs kenti Samsun'da ayrı bir coşkusu içinde gerçekleştirildiğini vurguladı. Daha sonra Türk gençliğinin Cumhurbaşkanı'na ve Türk Ulusu'na 'şeref' çağrısının ardından, Gençlik Marşı okundu. Bayrak flaması ve öğrencilerinin geçişiyle birlikte 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri kendi bandoları eşliğinde protokolü selamladı.


Deniz Kuvvetleri Deniz Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, son geçiş törenini kendi bandoları eşliğinde yaptı. Yaklaşık 3 bin öğrencinin katıldığı tören geçişi sırasında Muharip Gaziler Derneği'nin geçişi ise duygu yoğunluğu yaşanmasına sebep oldu. Tören geçişini protokol ve vatandaşlar ayakta izlerken, alkışlarla tempo tutuldu. Geçiş töreninin ardından lise öğrencileri ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin gösterileri büyük beğeni topladı.
 

İha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 15:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?