4
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Samsunlu dostları Başgil'i hatırlıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Emekli Öğretim Üyesi M. Halistin Kukul, "Zamanın yoklukları, sefaleti ve imkansızlıkları da düşünüldüğünde Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in yaptıklarının ne kadar büyük bir fedakarlığı gerektirdiğini anlamamak imkansız" dedi.
1893 yılında Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde doğan Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in, Birinci Cihan Harbi'nde Kafkas Cephesi'nde 4.5 yıl savaştıktan sonra yılmadan tahsiline devam ettiğini ve bu özelliğiyle gençlere numune teşkil ettiğini kaydeden Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Emekli Öğretim Üyesi M. Halistin Kukul, "Zamanın yoklukları, sefaleti ve imkansızlıkları da düşünüldüğünde Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in yaptıklarının ne kadar büyük bir fedakarlığı gerektirdiğini anlamamak imkansız" diye konuştu.
İHA Samsun Bölge Müdürlüğü'ne ziyarette bulunan M. Halistin Kukul, Başgil'in hayatındaki mücadelelerine değinirken, "Düşününüz, 20 yaşlarında bir genç 4.5 yıl o günün zor şartlarında cepheden cepheye koşuyor. Vatanın kurtuluşu için her ne pahasına olursa olsun mücadele ediyor. Ardından yani terhis olduktan sonra tahsiline büyük bir azim ve gayretle devam ediyor. Paris Hukuk Fakültesi'ni bitiriyor. Orada doktora yapıyor. Zaman içinde profesör, ordinaryüs profesör oluyor. 10 binlerce öğrenci yetiştiriyor. 1961'de Samsun Senatörü seçiliyor. Çok sayıda ilmi eserler yazıyor. Böyle bir muhterem şahsiyetten sadece bizim değil, dünyada herkesin örnek alacağı hususlar vardır" şeklinde konuştu.
Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in "Gençlerle Başbaşa" adlı kıymetli eserinden gençlere öğütler de nakleden Kukul, Başgil'in her sözünün ibret dolu olduğuna işaret etti. Kukul, "O, 'Çalışmak için müsait gün ve saat bekleme, bil ki her gün ve her saat çalışmanın en müsait zamanıdır' der. Bu söz bizim için gerçekten ibret doludur. Rahmetli Başgil, 'Herkesçe beğenilen asıl güzellik ahlak güzelliğidir, çünkü ahlakı güzel insan her yaşta güzeldir', 'En yakın arkadaşlarında bile şakaların zarif olsun, kaba şakadan hayvan bile hoşlanmaz', 'İşinde ve sözünde doğruluktan ayrılma, Hak doğruların yardımcısıdır', 'Çalış, daima çalış, fakat hırsı bırak, zira hırs verimli çalışmanın, sağlık ve saadetin düşmanıdır' sözleriyle bütün insanlığa çok iyi bir rehber olmaktadır" açıklamasını yaptı.
Bu arada Samsun'un yetiştirdiği dünya çapındaki ilim adamı Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, yarın (27 Mart) Türk Ocağı Samsun Şubesi'nde düzenlenecek olan konferansla da anılacak.
SAMSUN - İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2004 Cumartesi 01:37:47
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 15:55:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?