19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Af'çı çiftçiye uyarı

Hükümetin 2003 yılında çıkardığı 4876 sayılı kanunla borçları yeniden yapılandırılarak 3 yıla yayılan çiftçilerin, yeni aldıkları kredilerle birlikte geri ödemelerini zamanında yapması istendi.

Kooperatiflerin, çiftçilerin her sene olduğu gibi af beklentisine girerek aldıkları kredileri ödemeyeceklerinden korktuğu, bu davranışın ise tarım sektörünü kilitleyerek çiftçinin acımasız piyasa şartlarına itilmesine neden olacağı kaydedildi. Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Salih Yılmaz, çiftçinin af beklentisi içine girmemesi gerektiğini dile getirerek, hükümetin 2003 yılında çıkardığı 4876 sayılı yasanın bu beklentinin önüne geçtiğini söyledi. Yılmaz, "Bu yasa sayesinde çiftçi borçları yeniden yapılandırılmış ve geri ödeme 3 yıla yayılmıştır. Ayrıca faiz oranları yüzde 120-130'lardan yüzde 8-15'lere gerilemiştir. Çiftçimiz bu şartlarda bile borcunu ödemeyip af beklentisine girerse hata eder. Kooperatifler de zor duruma düşer. Bu durumda da çiftçi tekrar kredi alamaz. Böylece kriz tarım sektörü için kaçınılmaz olur. Çiftçimiz, kendilerini acımasız piyasa şartlarından koruyup girdi maliyetlerini düşüren, ürün fiyatlarını arttıran kooperatiflerine sahip çıkmalı ve borçlarını zamanında ödemelidir" dedi.

Samsun, Sinop, Ordu ve Amasya'da 82 bin üye ortakları bulunduğunu, ortaklarına 2005'te 20 trilyon TL. kredi kullandırdıklarını ifade eden Salih Yılmaz, "15 trilyon TL. de geçmişten kalan ve yeniden yapılandırılarak 3 yıla yayılan kredi alacağımız var. Üyelerimize 4 ilde 121 birim kooperatifimiz aracılığıyla gübre, mazot, zirai ilaç, tohum, zirai alet ve makina, karma hayvan yemi almaları için kredi kullandırdık. Tekrar kredi almak noktasında sıkıntı çekmek istemeyen çiftçimiz borcunu zamanında ödemelidir. Hem kooperatifimiz hem de üyelerimiz 2001'de başlayarak yaşadığı sıkıntıları aşmıştır. Buna rağmen af beklentisi içine girilmemelidir. Bunu verilen kredilerin geri ödeme zamanının başlangıcı olan Eylül sonunda göreceğiz. Ümidimiz, çiftçimizin kendilerini acımasız piyasa şartlarından koruyan kooperatiflere sahip çıkarak borçlarını zamanında ödeyecekleri yönündedir. Aksi halde kooperatifler geçmişte olduğu gibi yine çıkmaza girer ve tarımdaki girdi maliyetleri artar, ürün fiyatları da düşer. Biz piyasayı dengeliyoruz. Şayet alacaklarımızı zamanında alabilirsek çiftçimize ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kredi vereceğiz. Ayni ve nakdi bütün ihtiyaçlarını karşılayacağız" diye konuştu.

Yılmaz, şu anda buğday ve arpa alımlarını sürdürdüklerini, zamanı geldiğinde ayçiçeği, çeltik, nohut ve mısır alımlarına başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 16:04:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?