4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Alt geçiti kimler kullanıyor?

Yayaların meydana getirdiği trafik yoğunluğunu büyük ölçüde ortadan kaldıran alt ve üst geçitler, yayaları, hem oluşabilecek trafik kazalarından korumakta hem de geçitleri kullanan insanlara büyük zaman kazandırmaktadır.

 Kalabalık şehirlerin trafik problemini hafifleten bu geçitler, Samsun otoyol trafiğini de disipline eden birer trafik polisi haline gelmeye başladılar. Bugünlerde Samsunda inşaatı sürmekte olan Tekel Eski Binası- Mecidiye Caddesi alt geçit bağlantısı bittiğinde Samsunluluların yol güvenliğine önemli bir katkı sağlamış olacak. Böylelikle önemli iş ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu bu bölge büyük bir tarfik bunalımından kurtulmuş olacak.

Ancak Samsunda yapılmış olan tüm alt ve üst geçitler işlevlerini yerine getirebiliyor mu?

Yoksa doğru noktalara yapılmayan bu geçitler Samsun halkının vergilerine geçit vermiyor mu?

 Samsun Atatürk Kültür Merkezi( AKM ) binasının yaya ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan alt geçit bugün neden kimse tarafından kullanılmıyor. Adeta tarihi eski uygarlıkların yapıları gibi yosunlaşmayı bekliyor. Samsunluların alt geçiti kullanmaması yayaların bilinçsizliğinden mi kaynaklanmakta yoksa yönetimin verdiği kararın öngörüsüzlüğümü..Bugün Mecidiye için yapılacak alt geçit yapma kararı çok yerindeyken, AKM alt geçitinden sonuç alınamamıştır.

     Bu geçit o bölgeye yapılacak en son şey.NEDEN?

1- AKM arasından akan otoyol zaten akşamları insanların kullanmadığı taşıtlara hizmet veren bir yol..Böyle bir bölgede,üstüne karanlığın bastırdığı bir durumda  insanlardan nasıl olurda alt geçiti kullanmaları beklenebilir..Güvelik problemi mevcut.

2- AKM Binası modern görünüşüyle Samsunumuzun gurur duyduğu yapılardan bir tanesi.Yalnız güzel binamız Samsunluların mecidye,çiftlik gibi insanların çok sık uğradığı bir bölgede değil. Dolayısıyla zaten az kullanılan ve de zaten otoyol kenarında olan bu bina için yapılan alt geçit pek doğru bir karar olmamıştır.Yani Samsunluların milyarlarca vergisi boşa harcanmıştır.

3- Valilik ve Luna Park civarındaki yaya geçitleri insanlar tarafından kullanılmakta fakat 200 metre ötesinde bulunan alt geçit, insanların dikkatini çekmemektedir. Dolayısıyla yapılmış olan bu alt geçit  Valilik ve Luna Park civarında yapılmış olsaydı çok daha yerinde bir karar olacaktı. Çünkü bu bölge gerek valilik binası gerek yabancılar pazarı olsun çok sık kullandığı ve yaya trafik yoğunluğunun ağır olduğu bir bölgedir.

 Samsun için yapılmış ve de ileride yapılacak bu yapılara başlamadan önce anketlerle Samsunluların nabzıda dinlenebilir. Böylelikle yollar, geçitler vs.. proje liderlerinin isteklerinin yanında halkın da şikayet ve dileklerini göz önüne almış olacaktır.

Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 19:12:29
Güncelleme :29 Ağustos 2005 Pazartesi 15:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?