19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Hava kirliliği eğitimsizlikten

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, kışın yaşanan hava kirliliğinin önemli nedenlerinden birinin eğitimsiz operatörler olduğunu söyledi.

MMO konferans salonunda Makine Tekel Yaprak Tütün İşletmeleri ve Ticareti Müessesi Samsun Yaprak Tütün İşletmesi Müdürlüğü personeline yönelik 'Sanayi Kazanları Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu' düzenlendi.

Kursiyerlere bilgi veren MMO Şube Başkanı Kadir Gürkan, sanayide ve konutlarda kullanılan buhar ile sıcak su kazanı operatörlerinin iş sağlığı, güvenliği ve enerji verimliliği amacıyla mutlaka eğitime tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Bilinçsizce yapılan çalışmaların zarar getirdiğini kaydeden Gürkan, "Ülkemizde yaşanan hava kirliliğinin önemli sebeplerinden biri de eğitimsiz operatörler tarafından kullanılan yakma sistemleridir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü gereği kazanlar, ehliyeti hükümet veya mahalli idareler tarafından kabul edilen kişiler tarafından işletilecektir. Buhar ve sıcak su kazanları monte edilip kullanılmaya başlamadan önce, kazanlarda yapılan değişikliklerden sonra da gerekli incelemeleri yaptırmak zorunludur. Kurallara uyulursa birçok tehdit ortadan kalkmış olur" diye konuştu.

Makine mühendisi Recep Aydın tarafından verilen kursta ise yanma ve yakıtlar, ısı üretimi, ısı üreteçleri, katı yakıtlı kazanların yakılması, sıvı ve gaz brülörleri, kazan donanımları, ek donanımlar gibi hakkında bilgi verildi.

.
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2005 Salı 13:58:36
Güncelleme :22 Kasım 2005 Salı 16:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?