5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Romanlar kültürlerini tanıtacak

Samsun Roman Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Roman kültürünü Türkiye genelinde tanıtmak için çalışma başlattı.

Samsun'un Canik Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile Samsun Roman Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin ortaklaşa yürüteceği çalışmada, Roman Halk Oyunları Ekibi ile koro kurulacak, Roman tarihinin anlatılması içinde panel ve tanıtım çalışmaları yapılacak.

Türkiye'ye Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün misafiri olarak geldiklerini ve Kurtuluş Savaşı'nda da omuz omuza mücadele ettiklerini belirten Dernek Başkanı Selim Gökçen, Romanlar'ın yeterince tanınmadığını söyledi. "Kültürümüzün tüm Türkiye'ye tanıtılması bizim için çok önemli" diyen Gökçen, "Romanlar'ın kültürü televizyon dizilerinden yansıdığı gibi değil. Roman kültürü televizyon dizileriyle toplumumuza yanlış bir şekilde aktarılıyor. Böyle olunca da toplum bizi dışlıyor. Amacımız toplumda oluşan bu kötü imajı yıkmak ve toplumdan dışlanmadan birlikte yaşamak. Yeni bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında Roman Halk Oyunu Ekibi ve koro kuracağız. Bunun dışında Roman kültürünü anlatmak için paneller düzenleyeceğiz" dedi.

Romanlar'ın kendilerini anlatmaları için gerekli desteği vereceklerini dile getiren Canik Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Erbay ise, "Her topluluğun kendine özgü kültür ve yaşayış biçimi var. Yaklaşık bir asır önce bölgemize yerleşen Romanlar'ın tüm Türkiye'ye tanıtılması için projeler hazırladık. Yıllardır bilinmeyen yönleriyle kendi kaderleriyle baş başa yaşayan Romanlar'ın kültürlerinin tanıtılması önemli" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 15:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?