19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Sahte bal uyarısı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sahte bal ürettiği gerekçesiyle 22 firmanın bal üretim iznini iptal etmesinin ardından bal üreticileri, tüketicileri daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Samsun'da 25 yıldır bal üretimi ve satışı yapan Kemal Yıldırım, kış aylarında birdenbire çarşı ve pazarlarda sahte balcıların türediğini söyleyerek, insanların bal esanslı şeker ağdalarıyla kandırıldığını iddia etti. Toplumda bilinçli bal tüketilmediğini dile getiren Yıldırım, balın, arıların binlerce çiçekten toplayarak insanlara sunduğu vitamin ve mineral deposu olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Bal sadece bir besin kaynağı olmanın ötesinde yüzyıllardır halk kimliğinde tedavi amacıyla kullanılan bir üründür. Bal aynı zamanda her yaştan insan için eşsiz bir besin kaynağıdır.

Dünyada yapılan araştırmalar balın tedavi edici müessir bir madde olduğunu kanıtlamıştır. Buna rağmen Türkiye'de balın gerçek değeri bilinmemektedir ve sadece herhangi bir besin kaynağı olarak görülmektedir. Tüketiciler kaliteye hiç değer vermemekte, ucuz bala kanıp almaktadır. Bu acı bir tablodur. Bir diğer acı tablo da kış ayı gelince birden bire çarşı pazarda sahte balcıların türemesidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 14:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?