5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Silah bıçak yerine "kitap"

Samsunlu yazarlar, il genelinde son günlerde artış gösteren silahlı ve bıçaklı saldırıları protesto etmek ve önlenmesini sağlamak amacıyla 2006 yılını kitap okuma yılı ilan etti.

Kampanya hakkında bilgi veren Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Seven, Türkiye'de istatistiklere göre kitap okuma oranının yüzde 5'lere kadar düştüğünü ve tarih boyu medeniyetler kuran, kurduğu medeniyetlerle gelecek çağlara da ışık tutan bir milletin torunları olarak oluşan kötü tablodan rahatsız olduklarını söyledi. Bilimsel anlamda dünyanın en ciddi kütüphanelerini kuran ve en önemli kitapları yazan bir milletin mensubu olarak şiddetten kurtulmak gerektiği belirten Seven, "Çünkü okuma ruhunun yitirildiği yerde insanlık ruhunu bulmakta mümkün değildir. Dünle bugünü kıyasladığımızda endişelerimizin yersiz olmadığını anlıyoruz. Bundan böyle çakıya, silaha değil kitaba sarılmanın yollarını aramamız kaçınılmazdır. Şu anda önümüzdeki en büyük düşman cehalettir. Bunu yenmenin başlıca yolu da okumaktan geçmektedir. Biz artık bundan böyle toplumun önünde bulunan örnek ve önder kişilerin, siyasilerin, film, dizi ve tiyatro oyuncu ve kahramanlarının ellerinde kitap görmek istiyoruz. Silah taşıyarak silaha, kadeh kaldırarak alkole özendiren eller artık kitap tutmalı ve kitabı özendirmelidir. Çocuk oyuncaklarının kitapları sevdirici şekilde üretilmesini, seslendirmelerde kitaplarla ilgili cümlelerin kullanılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Toplumda meydana gelen kapkaç, tiner, uyuşturucu bağımlılığı, hırsızlık, yankesicilik, yaralama gibi suç ve olayların artma sebebini de kitap okunmamasına bağladıklarını vurgulayan Seven, "Ülke genelinde olduğu gibi Samsun'da da son zamanlarda silah ve bıçaklı saldırılar artmıştır. İnsanlar tedirgin ve korku içindedir. Çeşitli faaliyet, gösteri ve aktivitelerle kitaba karşı sempati oluşturulmalıdır. Bugün ülkemizde toplum olarak asıl sorunumuz kitap okumamaktır. Okumamak ciddi bir tehlikedir. Bu kampanyamızı ülke geneline yaygınlaştıracağız" şeklinde konuştu.

Ahmet Seven, gençliğin gidiş hattının iyi olmadığını, mafya özentileri ve kaba kuvvetle toplum içinde yaşamaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 15:55:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?