19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Süper matematikçi Cerit'ten yeni buluş

Bugüne kadar matematik alanında yaptığı bilimsel çalışmalarla dikkat çeken Samsunlu Süper Matematikçi Aydın Cerit, son olarak, rasyonel sayılar arasında yapılan toplama çıkarmada mutlaka yapılması gereken payda eşitleme işlemine bulduğu yöntemle son verdiğini bildirdi.

Rasyonel sayıların tümünü kapsayan 1/a gruplarında birinci kesrin paydası n.(n+1).k, ikinci kesrin paydası (n+1).k ise toplamın paydasının (n.k) olduğunu kaydeden Cerit, "Çıkarmada da, birinci kesrin paydası (n.k), ikinci keskin paydası n.(n+1).k ise farkın paydası (n+1).k olur. Bu eşitliklerde n ve k sıfırdan farklı reel sayılardır. Bunlar toplama ve çıkarma için birer eşitlikle verilmiştir. Bunlar gibi rasyonel sayıların tümünü kapsayan diğer eşitlikleri de ürettik. Yine uygun bir bilgisayar yazılımıyla tüm rasyonel sayılar arasındaki toplama çıkarma işlemlerini payda eşitlemeksizin yapabiliriz. Detaylı bilgileri isteyene veririm. Mail adresim; aydincerit55@mynet.com'dur" dedi.

Bu arada T.C. Başbakanlık Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Bilgisayar Yüksek Mühendisi Uzman Araştırmacı Mehmet Çakır, 4 farklı sonsuz asal sayı formülünü matematikçi Aydın Cerit'ten şifrelemede kullanmak üzere aldı.

Bilgisayar Yüksek Mühendisi Uzman Araştırmacı Mehmet Çakır'ın, süper matematikçi Aydın Cerit'in daha önce çarpanları kaç basamaklı olursa olsun tek satırda çarpma yapabilen yöntemini bir saatlik çalışmayla bilgisayar programına dönüştürebileceği öğrenildi.

Cerit, yaptığı bütün buluşların bilimsel anlamda değeri bulunduğunu dile getirerek, "Anlayan anlıyor. Önemli olan kişinin ne yapacağını bilmesi. 'Cahil alimi tanımaz, alim cahili tanırmış. Çünkü alimde bir zamanlar cahildi'. Netice itibariyle yaptığımız buluşlar Türkiye içindir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 16:04:36
Güncelleme :7 Ağustos 2005 Pazar 16:13:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?