5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Tuna Nehri Karadeniz'i öldürüyor'

Doğu Karadeniz Çevre Platformu Genel Sekreteri Mustafa Yazıcı, Tuna Nehri ile birlikte Avrupa'nın içlerinden gelen sanayi artıklarının Karadeniz'de biyolojik hayatı öldürdüğünü söyledi. 

Türkiye Çevre Platformu'nun Samsun'da yapılan toplantısına katılan Doğu Karadeniz Çevre Platformu Genel Sekreteri Mustafa Yazıcı, Karadeniz'de yaşanan kirlilik ve balık neslinin azalmasına dikkat çekti. Kirlilik nedeniyle Karadeniz'in can çekiştiğini ve canlı ortamın yok olduğunu kaydeden Yazıcı, Karadeniz'de en büyük kirliliğin Tuna nehri olduğunu ifade etti. 

Tuna Nehri'nin Avrupa'nın içlerinden gelen sanayi artıklarını Karadeniz'e getirerek, Karadeniz'i ölü deniz haline getirdiğini vurgulayan Yazıcı, "Avrupa ülkeleri Karadeniz'i çöplük gibi kullanıyorlar. Buna dur demek lazım. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler üzerine düşen sorumlulukları yerine getirip, Karadeniz'i kirletmekten vazgeçmelidir. Öncelikle bu ülkeler, sanayi artıklarını arıtarak denize dökmelidir. Ülke olarak bizde Karadeniz'i bir fosseptik gibi kullanıyoruz. Özellikle deterjanların yerdiği kirlilik Karadeniz'de balık neslini öldürüyor" dedi.
Kirlilik nedeniyle Karadeniz'de balıkçılığın bittiğini dile getiren Yazıcı, "Karadeniz'de 30 çeşit balıktan şuanda 3 çeşit balık türü kaldı. Rusya, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'ye kirliğin azami ölçülere indirilmesi ve yeniden balık neslinin arttırılması için büyük görev düşüyor. Ortak balıkçılık politikası hazırlanmalı, trolla yapılan balıkçılık kesinlikle yasaklanmalıdır. Çünkü trol balıkların yuvasını yıkıyor ve daha gelişmemiş olan yavru balıklar avlıyor. Küçük balıkları satanların balık hallerinde önüne geçilir ve satılması engellenirse bu da balık neslini yeniden çoğalmasını sağlayabilir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 16:41:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?