4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Güner Ener


Güner ENER   (1935- ) 

Yazar, ressam. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü Prof. Bedri Rahmi Eyuboğlu Atölyesi’nden 1958’de mezun oldu. 1969 yılında aynı atölyeye en baştan başlayarak bir kez daha devam etti ve Yüksek Resim Bölümü’nden birincilikle mezun olup ikinci kez diploma aldı. 

Bu iki diploma arasında, ayrıca Cambridge Studio School’dan diploma, Cambridge Üniversite’sinden İngiliz Dili ve Edebiyatı Sertifikası almıştır. Türkiye’ye dönünce çevirmenlik ve resim öğretmenliği yapmış, daha sonra öğretmenliği bıraktı.
1960-1964 yılları arasında Dost ve yelken dergilerinde çıkan öykülerini Eylül Yorgunu (1969) adlı kitabında toplamıştır. 

1978 yılında İstanbul Üniversitesi Yoğunlaştırılmış Pedagoji Kursları’ndan alınmış bir sertifikası da vardır. 1971 yılında Orhan Taylan’ın bir sergisine "önsöz" olarak konulan bir resmiyle ilk kez kalabalık karşısına çıkmış ve ilgi uyandırmıştır. 1973’te Paris Televizyonu Güner Ener ve sanatını tanıtan bir program yayımlamış, 1974’te İstanbul’da ilk kişisel sergisini açmış, 1974-1993 arasında İstanbul, Ankara, Bratislava, Kopenhag’da kişisel sergiler gerçekleştirmiş, kolektif sergilere katılmıştır. 

Resimleri yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda (İstanbul, Ankara, İzmir, Prag, Bratislava, Helsinki, Oslo, Kopenhag, Viyana, Newyork) ve müzelerde (Bratislava, Bakü) bulunmaktadır. 1989 yılında bir yapıtı Unicef kartı olarak basılmış ve bütün dünyada "best seller"ler arasına girmiş, bu başarısı onu Unicef arşivine geçirmiştir. Bir başka yapıtı, Unicef 1999 Kedi Takvimi için tüm dünyadan derlenmiş yüzlerce resmin arasında öne çıkan 12 resimden biri olarak seçilmiş ve basılmıştır. 

Türkçe’den İngilizce’ye çevirdiği, Mimar Vedat Dalokay’ın Kolo adlı öykü kitabı 1994 sonunda ABD’de yayımlanmış, 1995 başında Minnesota Üniversitesi bünyesinde yer alan "Amerikan Kütüphaneler Birliği"nin verdiği "Batchelder Ödülü"nü o yılın "En İyi Yabancı Kitap" ve "En İyi Çeviri" dalında kazanmıştır. 1985 yılında Helsinki Yleis Radio çocuklar için yazdığı üç öyküsünü yayımlamıştır. 

1989 yılında yine çocuklar için yazmış olduğu "Kel Kız" adlı kitap Bratislava İllüstrasyon Biennali’nde yarışmacı 350 kitap arasında finale kalan 30 yapıt arasına girmiştir. Yurtdışında yayımlanan sanat-kültür ansiklopedi ve kataloglarında (Danimarka, Rusya) ve İngiltere’de yayımlanan "Who’s Who?" ve Amerika’da yayımlanan "Contemporary Authors" da yer almaktadır. 

1979 yılında BİB’e (Bratislava İllüstrasyon Biennali) resmi konuk olarak illüstrasyonlarıyla katılmış ve sergilemiş, her iki yılda bir tekrarlanan Biennal’e o yıldan bu yana Sempozyum’da konuşmacı olarak çağrılmış, bildiriler sunmuş, Türkiye’yi temsil etmiştir. 1997 yılında, Biennal’in 30. Kuruluş Yılı nedeniyle Sempozyum’da ilk kez uygulanan "En İyi Üç Konuşmacı" ödüllerinden birini almıştır.
 
1999 yılında Biennal Uluslararası Jüri Üyesi olarak seçilmiş ve görev yapmıştır. Yaşamının çeşitli dönemlerinde çevirmen, resim öğretmeni ve kitap kapağı ressamı olarak da çalışmış, 1970’ten başlayarak 100’ün üstünde kapağa imza atmış, 
Türkiye’deki "İlk ve Tek Kadın Kapak Ressamı" unvanını kazanmıştır. İlk öyküsü 1960 yılında Dost Dergisi’nde yayımlanmış ve 1960’ta "Eylül Yorgunu" adlı ilk kitabı basılana kadar çeşitli edebiyat dergilerinde öykülerini yayımlamayı sürdürmüştür. 

1972’de "Camın Kırık Yerindeki Mavi" adlı ikinci öykü kitabı Soyut Dergisi’nde tefrika edilmiştir. 1989’da çocuklar için yazdığı "Kel Kız" adlı kitap Cem Yayınları’nda basılmıştır. 1970’lerden bu yana gazete ve dergilerde sanat ve kültürle ilgili anlatı yazıları, sanatçılarla konuşmaları yayımlanmaktadır. Türkiye Yazarlar Sendikası, Danimarka Yazarlar Birliği ve Pen Clup üyesidir. 1986 yılında Kopenhag’a göçmüş ve 1993 sonuna kadar sürekli orada yaşamıştır. 1993’ten beri İstanbul’da yaşamakta, Danimarka ile bağını sürdürmektedir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar