4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Orhan Gencebay


Orhan GENCEBAY   (1944- )

4 Ağustos 1944 yılında Samsunda doğan Gencebay, müzik hayatına altı yaşında iken klasik bati müzikçisi Emin Tarakçı’dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. Bir yıl sonra yedi yaşında iken, kemandan sonra bağlama ile tanıştı. 12 yaşına geldiğinde ise diğer enstrümanlarla beraber tamburu da başarılı bir şekilde çalmaya başladı. Konservatuar sınavlarına giren sanatçı, sınavları kazandı ancak devam etmedi ve ayrıldı.

Ankaraya 20 yaşında gelerek Ankara Radyosu sınavlarına girdi ve bu sınavları da kazandı. Fakat bu sınavdan sonra usulsüzlük yapıldı diye radyodan ayrıldı. İki yıl sonra İstanbul Radyosunun sınavlarına girdi ve bu sınavları da kazandı. 10 ay TRTdeki görevine devam etti ve kendi isteğiyle ayrıldı.

TRTden ayrıldıktan sonra babasının da işlerinin bozulması üzerine yeniden Samsuna dönen Gencebay, çalışmalarını bu kez İstanbul Plakçılar Çarşısında yoğunlaştırdı. Söz yazarı, besteci, yorumcu, bağlama sanatçısı olarak tanınmadan önce, "Sevemedim Kara Gözlüm ", "Koca Dünya", "Sabır Taşı" adlı besteleri ile ün yaptı.

Gencebay, ses sanatçısı olarak adını ilk kez "Başa Gelen Çekilirmiş" adlı 45lik plağı ile duyurdu ve hemen ardından "Derdim Dünyadan Büyük" adlı plağı geldi. 1969 yılında "Bir Teselli Ver"in satışını katlayarak kırdığı rekor nedeniyle çalıştığı plak şirketi tarafından "Altın Taç" ile ödüllendirildi. 1978 yılında yaptığı "Yarabbim" adlı plağı yurt içinde ve dışında yaptığı satışlarla rekor kırdı.

1000e yakın bestesi bulunan ve 400ünü kendi sesiyle seslendiren sanatçı, 35 tane Yeşilçam filminde rol aldı. Halen çalışmalarına devam etmektedir.

Sanatçı Samsun Merkezde kendi adın taşıyan bir okul yaptırmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar