18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Dede 'Ayvacık karı'yla başladı

Çarşambalı İbrahim Baş ve kardeşleri, dedesi ve babasının Ayvacık Dağları'ndan kar indirip ürettiği dondurmayı Karadeniz'den doğan dondurma markasına dönüştürdü. Baş, 'Sakız Dondurma'yı önce Karadeniz'e, sonra Türkiye'ye yaydı.

SAMSUN Çarşambalı İbrahim Baş, dedesi ve babasının dondurmacılık geleneğini en son teknolojilerle buluşturdu ve Samsun Organize Sanayi'de kurduğu fabrikayla yılda 5 bin ton dondurma üretebiliyor. Sakız Dondurma Süt Mamulleri Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. olarak Sakız ve Samdo markalarıyla Samsun'da dondurma üreten İbrahim Baş, Karadeniz'in binbir çeşit otlarıyla beslenen hayvanlarından elde edilen süt ve Karadeniz'de yetişen meyvelerin özünden ürettiği dondurmaların yöresel bir farklılığı olduğunu da söylüyor. İbrahim Baş, şöyle başlıyor anlatmaya:

"Ben 1960 Çarşamba doğumluyum. 1960-70 döneminde dedem ve babam Ayvacık dağlarından getirdikleri karlarla, Karadeniz'in sütünü ve meyve özlerini kullanarak dondurma yapıp satarlarmış. Günlük üretimleri de 3-5 kiloymuş. Ben 1981'de askerden döndüm ve Çarşamba'da bir süre babamla dondurmacılığa devam ettim. Kardeşlerimle yaptığımız dövme dondurma Çarşamba'da büyük talep görüyordu. 15 metrekarelik bir alanda üretim yapıyorduk. Dondurmamız sakıza benzetiliyordu ve müşterilerimiz kendiliklerinden Sakız Dondurma adını taktılar. 1985'te Çarşamba'dan Samsun'a göçtük artık daha büyük denize açılmaya karar vermiştik. Samsun'da da hem üretim hem satış yapıyorduk."

SAMSUNLULAR DA SEVDİ

İbrahim Baş, Samsun'da da dondurmalarına büyük talep görünce üretimi artırmaya karar verir. Baş, "Samsun'da daha da hızlı büyümeye başladık. Bunun üzerine Gülsan Sanayi Sitesi'nde 100 metrekarelik alanda başlayan üretimimiz kısa sürede 500 metrerakelik bir alana yayıldı" diye devam ediyor. Bu arada İbrahim ve kardeşleri dondurma üretiminde artık en son teknolojileri merak ederler ve yurtdışında fuarlara gitmeye başlarlar. Tam sanayileşme kararı alırlar, ardından da 1992'de Sakız Dondurma A.Ş.'yi kurarlar. Teşvik belgesi alarak da ilk ciddi yatırımı 1993'te tamamlarlar. İbrahim Baş, "Üretim artmış ama talep yine üretimden fazla artıyor. Biz de tüm Karadeniz bölgesinde satış noktaları kurmaya başladık ve 2 yılda bütün Karadeniz'e Sakız Dondurma'yı yaydık" diyor. Bu gelişmeler üzerine daha da cesaretlenen İbrahim Baş, İstanbul, Ankara ve İç Anadolu'da bazı illerde de Sakız Dondurma'nın dağıtımını kurar. Ardından da 1998'de Sakız Dondurma A.Ş. yeni bir teşvik belgesi alıp daha modern bir fabrika için harekete geçer. Organize Sanayi Bölgesi'nde 2000 Ekim ayında fabrika inşaatına başlanır. Tam bu dönemde Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizi başlar. Sakız Dondurma bu büyük krize rağmen yatırımını 2001 Mart'ında tamamlar ve 3 bin 800 metrekare kapalı alana sahip son model son teknoloji bir dondurma fabrikası çalışmaya başlar.

Sarmısaklı dahil 110 çeşit dondurma

SAKIZ Dondurma, bilimsel yöntemlerle çalışır ve markalarını tescil ettirir, dondurma tüketimini yaygınlaştırmak içinde Samdo Dondurma Cafe'leri açmaya başlar. Bu konuda franchising de vermeye başlar. Sakız'da 70 çeşit açık, 40 çeşit de endüstriyel tipte dondurma üretiliyor. Sakız Dondurma ürünlerini sunumda da tasarıma önem veriyor. Gül şeklinde dondurma sunumu için endüstriyel tasarım belgesi alan firma tanıtım için de ulusal ve uluslararası fuarlara katılıyor. Sarmısaklı ve acılı dondurma da üreten Sakız'ın yıllık üretim kapasitesi ise 5 bin ton ancak, fabrika binası öyle inşa edilmiş ki ihtiyaç halinde bu kapasiteyi 5 misline kadar çıkaracak şekilde yatırım yapılabilecek. Fabrikanın istihdamı ise şu anda sezona göre 15 ila 40 kişi arasında değişiyor.



SADİ ÖZDEMİR/HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 14:44:24
Güncelleme :17 Ekim 2005 Pazartesi 14:48:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?