Samsun'un Bafra İlçesi sınırları içinde Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve milattan önce (MÖ) 350'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Asar Kale, tarihi ve doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bekliyor.
Altınkaya Barajı'na giden yol üzerinde Asar köyü sınırları içinde bulunan ve yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihe sahip olan Asar Kale, Samsun'un en önemli ve en eski tarihi eserlerinden biri. Kızılırmak kıyısındaki bir tepe üzerinde kurulu olan ve tünelden ulaşılan Asar Kale, bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda. Bazı kısımları yıkılan Asar Kale, yılların verdiği yorgunlukla pes etmek üzere.
Helenistik (M.Ö. 330-30) dönemde inşa edildiği anlaşılan Asar Kale, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarılarak kullanılmış ancak daha sonra terk edilmiş. Surların dış yüzü düzgün kesme taştan yapılmış ve aralarda tuğla örgü olan kalenin içi, yapılara ait duvar kalıntıları ve bir sarnıç görünümünde. Kaleye çıkılan tünelin, kalenin su ihtiyacını Kızılırmak'tan karşılayabilmesi için yapıldığı tahmin ediliyor.
Tarihi bölge, doğal güzelliği ile de dikkat çekiyor. Kalenin karşısında ve yanında kayaya oyulmuş çok sayıda kral mezarı bulunuyor. Derbent baraj gölü, tarihi kale ve kral mezarlarının bulunduğu yer, manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Tarihi ve doğal güzelliği bulunan Asar Kale ve çevresi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bekliyor. Bölgenin turist çekebilmesi için tanıtıma daha çok önem verilmesi gerektiği bildirildi.