24
Mayıs
2024
Cuma
HAVZA - SAMSUN

Tehlike ucuz atlatıldı!

HAVZA'DA SEL TEHLİKESİ UCUZ ATLATILDI

Samsun'un Havza ilçesinde sel tehlikesi ucuz atlatıldı.

Havza'ya bağlı Hacıdede, Şeyhkoyun, Şeyhsafi ve İmircik köylerinde yağan yağmur sularının ilçe içinden geçen Hacıosman Deresi'nde su seviyesini yükseltti. Sel suları, yaklaşık 3 metre derinliği olan Hacıosman Deresi'nin yatağı doldurdu. 1997 yılında meydana gelen sel felaketinden ders alan belediye ekiplerinin sıkı çalışmaları sayesinde Havza büyük bir tehlikeden kurtuldu. Köylerden gelen uyarıları dikkate alan Havza Kaymakamı Erol Rüstemoğlu ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, derhal tüm ekipleri toplayarak Hacıosman Deresi'nin taşma tehlikesi gösterdiği yerde tedbirler aldılar. Altı iş makinesi ile derenin sel ile birlikte getirdiği dal ve benzeri şeylerden ötürü tıkanmasına neden olabileceği bölgede iş makineleri hiç durmadan çalışarak olası sel tehlikesini önlediler. Bu arada yapılan tüm anons ve uyarılara rağmen meraklı vatandaşlar dereyatağı ve çevresindeki çalışmaları izlediler.

Havza'da alınan tedbirler sayesinde sadece Hacıosman Deresi'nin Tersakan Irmağı ile birleştiği dere yatağına yakın yerlerde bulunan bir evinin bodrum katını su basarken, iki evinde bahçesine su girdi. Havza Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, "Sel ihbarının gelmesi ile kriz masasını oluşurduk ve derhal hazırlıklara başladık. Gerekli resmi kurumlara uyarılar yapılarak tedbirleri derhal alındı. Herhangi olumsuz bir olay yaşanmadan bu tehlikeyi atlattık. Fakat Havza için aciliyet taşıyan sel kapanının derhal yapılarak dere yatağının üzeri kapalı olan bölümlerinin açılması gerekli. Bundan sonra bu işlerin hızlı bir şekilde halledilebilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Tüm görevlilere göstermiş oldukları gayretlerden ötürü teşekkür ederim" dedi.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise, tüm belediye personelini özverili çalışmalarından ötürü kutladı. Başkan İkiz, Havza'ya bağlı köylerdeki yağışlardan ötürü bu tehlikenin yaşandığını ifade ederek, "Şeyhsafi köyü sınırlarında devlet su işleri tarafından yapılaması planlanan ve aynı zamanda Havza için sel kapanı görevi görecek olan sulama göletinin aciliyetini ortaya koydu. Bu sefer Havza ucuz atlattı. Bir dahaki sefer Havza ve Havzalılar bu kadar şanslı olmayabilir. 1976 ve 1997 yılında bunun örneğini yaşadık. Bir an evvel sel kapanı projesi hayata geçmek zorunda. Yapılan çalışmalar ile derenin kapalı olduğu yerin başlangıcı olan yerde taşmayı engelledi. Yalnız dere üstü açık olsa da her zaman risk vardır" diye konuştu.

Bu arada özel idare, belediye ve diğer resmi kurumların yanı sıra özel iş makineleri de dere yatağının taşmaması için çalışmalarda bulundu. Vatandaşlar da kendilerince tedbirler aldı.

HAVZA'DA SEL TEHLİKESİ UCUZ ATLATILDI
HAVZA'DA SEL TEHLİKESİ UCUZ ATLATILDI
HAVZA'DA SEL TEHLİKESİ UCUZ ATLATILDI
HAVZA'DA SEL TEHLİKESİ UCUZ ATLATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2010 Pazar 22:15:03
Güncelleme :27 Haziran 2010 Pazar 23:51:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?