19
Mayıs
2024
Pazar
KAVAK - SAMSUN
Belediye Sayfaları

Samsun-Kavak OSB'DEN bedelsiz arsa fırsatı...

Samsun Valisi Mustafa Demir, Kavak İlçesi'ndeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) tahsis edilmemiş parsellerin gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz olarak tahsis işlemlerine ilişkin müracaatların kabulüne başladıklarını bildirdi.

Kavak OSB Müteşebbis Heyet Başkanı olarak yatırımcılara, "Kavak'taki organize sanayi bölgesinden bedelsiz arsa alıp yatırım yapın" çağrısında bulunan Samsun Valisi Mustafa Demir, "Samsun 1 Ocak 1988'den beri Kalkınmada Öncelikli Yöreler statüsünde. Bununla ilgili yasa, bedelsiz yatırım yeri tahsisi teşviki verilmesini öngörüyor. OSB'lerle ilgili yönetmelik de yayınlandı. Kavak'tan isteyen yatırımcılara aranan şartları yerine getirmeleri halinde bedelsiz arsa tahsisi kabulüne başladık" dedi.

Kavak OSB'de bedelsiz arsa tahsisi kapsamında 50 adet sanayi bulunduğunu kaydeden Vali Mustafa Demir, bedelsiz arsa teşviki için bazı şartlara dikkat çekti.

Vali Mustafa Demir, "Bedelsiz arsa tahsisinden, fiili ve sürekli olarak en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlar yararlanabilir. Yatırımların en geç 2 yıl içinde tamamlanarak üretime geçirilmesi ve 3 yıl süre ile istihdamın 10 kişinin altına düşürülmemesi zorunludur. Aynı parsele birden fazla müracaat olduğunda öncelik sırasının tespitinde; yatırım tutarı, istihdam, ihracat ve ileri teknoloji gibi faktörler dikkate alınacaktır. Parsel tahsislerine ilişkin karar, müracaat tarihinden itibaren 30 takvim günü içinde Kavak OSB Müteşebbis Heyeti'nce verilecektir. Bedelsiz arsa tahsisi için başvuracakların, yönetmelik ekinde yer alan form dilekçe ile birlikte Yatırım Bilgi Formu'nu doldurmaları ve parsel tahsisinden önce noter tasdikli Yatırım Taahhütnamesi vermeleri gerekmektedir. Başvuru için gerekli formlar Samsun Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nden temin edilebilir" diye konuştu.

Teşvikten yararlanamayacak olanları da açıklayan Vali Demir, belli bir imalat programı bulunmayan tamirhane, depo, ambar, atölye olarak hizmet verecek tesisler ile fabrika niteliği olmayan ve küçük sanayi siteleri kapsamına giren yatırımlar için tahsis yapılmayacağını ifade etti. Demir, "Ayrıca, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği tesisler, petrokimya kompleksleri, tuğla ve kiremit fabrikaları, kömür yıkama, kireç, alçı ve zımpara tesisleri, gliserin, yağ asitleri, sülfürik asit, hidroklorik asit, klor ve benzeri kimyasal maddeler üreten yerler ile azot sanayi ve gübre fabrikaları, zirai mücadele ilaçları için hammadde üretimi yapan tesisler, asbest, asbest içeren ürünlerin işlenmesi veya dönüştürülmesi yapılan tesisler, selüloz ve selüloit üretim tesisleri, kağıt hamurundan her çeşit kağıt üretimi yapan tesisler, ham deri işleme, hayvan kesimi yapılan tesisler, maya ve tuz üretim tesisleri, sıvılaştırılmış petrol gazı dolum ve depolama tesisleri, çimento fabrikaları, beton santralleri, klinger üreten tesisler bedelsiz arsa tahsisi kapsamı dışındadır" şeklinde konuştu.

Kavak OSB'de yer alacak 50 adet sanayi tesisinin kurulması için mevcut altyapının yatırımcıların inşaat faaliyetlerine başlamasına müsait olduğuna da işaret eden Vali Mustafa Demir, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bölgenin ulaşım yolları, içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi, yağmur suyu drenajları, yaya kaldırım imalatları tamamlanmış olup, elektrik şebeke inşaatı ve yol üst kaplama çalışmaları devam etmektedir. Devam eden çalışmalar bu yılın sonunda tamamlanacak şekilde programlanmıştır. Ödenek dahil hazırlanan iş programı eksiksiz uygulanmaktadır. Öte yandan, yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisinin dışında KOSGEB tarafından sağlanan ciddi destekler de bulunuyor. KOSGEB Destekleri Yönetmeliği'ne göre; ana başlıkları ile, danışmanlık, CE işaretlemesine ilişkin test ve genel test, teknoloji araştırma ve geliştirme, bilgi ağları ve e-iş, yerel ekonomik araştırma, ortak kullanım amaçlı makine teçhizat, eğitim, yurtdışı pazar araştırma, ihracat amaçlı yurtdışı gezisi, milli katılım düzeyindeki yurtdışı fuarlara katılım, milli katılım dışındaki yurtdışı fuarlara katılım, yurtdışı daimi sergi, yurtiçi uluslararası sanayi ihtisas marka oluşturma ve tanıtım, iş geliştirme merkezi, yeni girişimci, nitelikli eleman istihdamı, bilgisayar yazılımı, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, altyapı ve üstyapı proje destekleri çoğu hibe olmak üzere verilmektedir"

Vali Demir, Kavak OSB'de sınırlı sayıdaki parselde yapılabilecek bedelsiz arsa tahsisinden yararlanılabilmesi için yatırımcıların vakit geçirmeden başvuru yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2004 Pazartesi 17:00:07
Güncelleme :30 Mayıs 2005 Pazartesi 12:22:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET TÜRKEL IP: 81.214.152.xxx Tarih : 31.03.2005 15:17:47
benim organize sanayi bölgesinde arsam var.arsaları satılığa çıkarıyorum