17
Mayıs
2024
Cuma
ONDOKUZMAYIS - SAMSUN

Damızlık Düve projesi tamamlandı.. Sıra dağıtımda...

19 Mayıs İlçesi’nde Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle 2004 yılında sosyal riski azaltma projesi kapsamında sığırcılığın geliştirilmesi için 9 adet proje yaptırıldı.

Projenin 218 milyar lira tutarında olduğunu belirten İlçe Kaymakamı Yusuf Güler, bu projenin 8 köy ve 1 beldeye hitap ettiğini söyledi.

Toplam 91 aileye 91 baş Holstain cinsi damızlık düve verildiğini belirten Kaymakam Güler, 19 Mayıs ilçesi ekonomisinde tarımın etkisinin çok önemli olduğunu, halen kırsal kesimde ise ekonomik durumu iyi olmayan çok sayıda ailelerin olduğunu ifade etti. Güler, "Bu ailelerimize süt sığırı dağıtımı yaparak bu ailelerde yaşayan bireylerin bakım ve beslenme şartlarında biraz daha iyileştirme sağlanabilecektir. Dağıtımı yapılacak süt sığırları dayanıklılık açısından bölgeye adaptasyon sağlamış kültür melezleri olacağından bakım ve beslenme şartları haneler için zor olmayacaktır. Bu nedenle proje ile istenilen hedefe ulaşmak daha da kolay olacaktır. Ailelerin sarf kültür ırkı sığır yetiştiriciliği yapmalarına imkan yoktur. Bu projede ana hedef bireylerin bakım ve beslenme şartlarının, dolayısıyla çevrenin iyileştirilmesi şeklinde algılanmalıdır" dedi.

Bu projenin tarımsal yönden çok sosyal ağırlıklı bir proje olduğunu belirten Güler, "Projenin teknik danışmanlığı ilçe tarım müdürlüğünce yapılacaktır. Bu projeye seçilecek aileler sosyal güvenceden yoksun olup en az asgari ücret düzeyinde aylık gelir getirmesi amaçlanmaktadır. Bu proje ile, bölgede süt üretimi ve tüketiminin arttırılması, gelirin arttırılarak sosyal dengenin sağlanması amaçlanmıştır" diye konuştu.

Bu projenin 4 yıllık olduğunu, Ekim 2004 tarihinde başladığını, Ekim 2008 tarihinde sona ereceğini belirten Kaymakam Güler, "Proje 4 yıllık hazırlanmış olup, söz konusu süt sığırlarının ekonomik ömürleri 8-9 yıldır, bu nedenle proje bitim tarihinden itibaren de uygulanmaya devam edecektir" dedi.

Samsun-İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2004 Cuma 14:19:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?